Menu Zavřít

Když robot maluje. Uhodnete, který obraz vytvořila umělá inteligence?

19. 9. 2018
Autor: GumGum

Dokážete rozeznat lidské dílo od výtvoru robota? Není to tak snadné, jak se může zdát, vyplývá z experimentu společnosti GumGum, která se zabývá umělou inteligencí. V rámci zjišťování, zda robot může napodobit kreativní proces člověka, zařadila mezi šest maleb jeden uměle vytvořený obraz. Většina lidí jej neodhalila.

GumGum se ve svém výzkumu nesnažila zjistit, zda robot dokáže napodobit výtvor člověka, ale zda se přiblíží jeho tvůrčímu procesu. Šesti umělcům zadala úkol, aby namalovali obraz inspirovaný kolekcí děl amerických abstraktních expresionistů 20. století.

Mezi šesti malíři byl i program Cloudpainter. Jedná se o malujícího robota, kterého vytvořil umělec Pindar van Arman. Cloudpainter využil data ze zmiňované kolekce do svého algoritmu a namaloval obraz F (na obrázku). Nejedná se tak o dílo vytvořené za pomoci rovných čar, jak by leckterý laik mohl očekávat.

Po dražbě aukčního domu Christie´s z minulého měsíce, během které se poprvé vydražil obraz vytvořený umělou inteligencí (za 10 tisíc dolarů), se tak jedná o další zásah robotiky do umění. Tedy do oblasti, která bývá považována za vyhrazenou striktně lidem.


Přečtěte si o rizicích spojených s rozvojem umělé inteligence:

Umělá inteligence se vymyká kontrole, varuje kanadský vědec

 Umělá inteligence, ilustrační foto


Podle Bena Plomiona, šéfa marketingu GumGum, ale budou lidská díla vždy ceněná více. „Stroje nevědí, jaké to je zažít smrt novorozence nebo se těšit na nové hudební album,“ upozorňuje. Umělecká díla totiž bývají médiem pro zprostředkování pocitů a životních zkušeností.

Plomion si přesto myslí, že by roboti mohli být při kreativním procesu přínosní a plnit roli „virtuálních asistentů“. Mohou sloužit například jako inspirace nebo provádět pomocné ruční práce, například stínování pozadí či míchání určité barvy.

Umění čistě vytvořené strojem zatím stále neexistuje, za každým takovým dílem stojí v pozadí člověk. To se týká i zmíněného Cloudpainteru, který naprogramoval van Arman a zčásti řídí jeho výtvory. „Až se objeví výtvor, který je čistě prací umělé inteligence, budeme se muset popasovat s tím, zda jde ještě vůbec o umění,“ říká programátor Dylan Freedman, který se zabýval výzkumem umění od umělé inteligence ve společnosti Google.

WT100

Dále čtěte:

Pavěda, nebo seriózní výzkum? Umělá inteligence rozpozná homosexualitu

Nahotinky jako vědecký projekt. PornHub na třídění videí využije umělou inteligenci

Lepší než Google: startup Primer zaujal i CIA

První skutečně chytrý robot bude prostitutka

Hra o trůny ve spárech robotů. Další díl píše umělá inteligence

 Littlefinger
Poznámka: Littlefinger byl krátce ženatý s Lysou (předtím než jí zabil).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).