Menu Zavřít

Michelinskou hvězdu obhájily dvě pražské restaurace. Alcron o ocenění přišel

27. 3. 2018
Autor: La Degustation Bohême Bourgeoise

Michelinskou hvězdu pro letošní rok obhájily pražské restaurace La Degustation Boheme Burgeoise a Field; o prestižní ocenění naopak přišel restaurační podnik Alcron. Stejně jako v uplynulých letech inspektoři Michelinu hodnotili v České republice výhradně restaurační zařízení v Praze. Vedení Alcronu chystá po ztrátě hvězdy změny.

Alcron, který hvězdu držel od roku 2012, má nicméně v průvodci ocenění v podobě tří příborů za interiér, kvalitu obsluhy a atmosféru, což je nejvíce ze všech hodnocených pražských podniků. La Degustation Boheme Burgeoise a Field mají shodně po dvou těchto symbolech.

Vůbec poprvé Praha získala michelinskou hvězdu v roce 2008, kdy se jí mohla pyšnit restaurace Allegro v hotelu Four Seasons a její šéfkuchař Andrea Accordi. Ten obdržel hvězdu pro Allegro celkem třikrát. Podnik Allegro mezitím zanikl. V roce 2009 hvězdu dostala také restaurace Maze v hotelu Hilton slavného britského kuchaře Gordona Ramsaye, která však zanikla ještě předtím, než bylo ocenění oznámeno. Celkem tak hvězdu doposud získalo pět pražských restaurací.

Jedna hvězda Michelin označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, která stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, která stojí za zvláštní cestu. Pražské restaurace ale dosud nikdy v rámci jednoho hodnocení nezískaly více než jednu hvězdu.


Čtěte o putování po gastronomii jihomoravské metropole:

Brno, Brno, restaurací plno

 Super Panda Circus


Průvodce Michelin Main Cities of Europe krom hvězd a příborů uděluje i další ocenění, a to Bib Gourmand, které patří restauracím nabízejícím „výjimečné jídlo za rozumnou cenu“. Takových restaurací je v Praze podle letošního vydání průvodce šest - Divinis, Eska, Maso a Kobliha, Na Kopci, Sansho a nově od letošního roku Bistrøt 104. O tento symbol naopak letos přišly restaurace SaSaZu a také Aureole. Zatímco SaSaZu drží symbol dvou příborů, Aureole letos zůstala zcela bez ocenění.

bitcoin_skoleni

„V letošním průvodci Main Cities of Europe bylo ohodnoceno celkem 33 českých restauračních zařízení. To je méně než v loňském roce, ale seznam zaznamenal významné změny a objevily se v něm čtyři nová zařízení. Kromě již zmiňovaného Bistrøt 104 se jedná rovněž o CottoCrudo, Café Savoy a Lokal Inn,“ uvedla v tiskovém prohlášení agentura Weber Shandwick. Restaurace CottoCrudo obdržela symboly dvou příborů, Café Savoy jeden příbor a Lokal Inn pak ocenění „restaurace s dobrým jídlem“.

Alcron chystá změny
Vedení hotelu Radisson Blu Alcron Prague mrzí ztráta michelinské hvězdy, bere to ale jako výzvu do budoucna a hodlá provést změny. Například od dubna restauraci opustí šéfkuchař Pavel Býček, uvedl generální ředitel hotelu Michal Chour. Naopak se vrátí už i s mezinárodními zkušenostmi Jakub Černý, doplnil.

„Nejsme schopni říci, co přesně k tomuto rozhodnutí inspektory vedlo. To mimo jiné potvrzuje nezávislost hodnocení. Zpětnou vazbu hostů nebereme na lehkou váhu,“ uvedl Chour. Restaurace požadavky hostů podle něj velmi pečlivě vyhodnocuje a nadále se bude snažit o co nejlepší gastronomické zážitky a servis. „Servis je mimochodem hodnocen stejně kvalitně jako v minulých letech a nejlépe z oceněných restaurací,“ dodal.

Alcron tak nyní čekají změny. „Jak se říká, každý konec je začátkem něčeho nového. A proto i my uděláme vše proto, abychom se o hvězdu v letoším roce opět poprali,“ uzavřel.

Přečtěte si recenze na restaurace:

Mr. HotDoG: nejlepší fast food v Praze. Bez debaty

Levitate Restaurant: koncept zvítězil nad zdravým rozumem

Bistrot 104: vím, kde sever není

Bistro Grils: vůně ohně a výpeku

Sia restaurant: Úspěšná restaurace snadno a rychle

Restaurace Tiskárna: těžká záhada

Bistro Kaprova: večeře v knihkupectví

QQ Asian Kitchen: Neformální Asie

Cukrárna Myšák: Jen pro ten dnešní den

Málo známá Korea

Nostress: žádný stres, jen dobré jídlo

Mezi domky, mezi poli

Velká úroda v pražském Grand Cru

Cicala Trattoria: stará dobrá Itálie


  • Našli jste v článku chybu?