Řeklo by se, že asijských restaurací už je v Praze víc, než město dokáže unést a uživit. Některých možná. QQ Asian Kitchen tu ale chyběla. Suterénní podnik nedaleko náplavky je barevný, zábavný a hodně uvolněný.
Restaurace funguje sotva dva měsíce. Otevřeli ji dva kuchaři, kteří se dobře znají z kuchyně známého Sansha. Lee Chang a Nyoman Purnata tedy nejsou žádní nováčci a to, co se naučili u Paula Daye, se snaží prodat v jednodušší podobě svým hostům. Nečekejte ale Sansho dvojku. „Kvékvéčko“ je své, jednodušší a podstatně levnější. A tak když budete mít chuť na sofistikovanou, ale zbytečnými pravidly nesvázanou Asii, zamiřte do Podskalí.
Casual dining
Prostředí podniku vás bude bavit. Barevné židle doplňují všudypřítomné dřevo a místo lustrů vám nad hlavami budou svítit světla vytvořená z čínských talířů a misek, která kontrastují s tmavým stropem. Pokud neuvidíte volné židle v hlavní místnosti, nezoufejte. Za barovým pultem je ještě malý salonek a máte naději, že si sednete tam.
Spokojená jsem tu i s obsluhou. Když mi kamarád po první návštěvě Kvékvéčka řekl, že obsluha je ještě víc casual než v Sanshu, nevěřila jsem. Nebo jsem si to spíš nedovedla představit. Měl ale pravdu. Žádná formálnost, žádná naškrobenost. To ovšem neznamená nedostatek respektu k hostům. Obsluha dokáže jednotlivé položky v menu velmi dobře vysvětlit, je pozorná a umí s hosty mluvit. Pravidelně se mezi stoly vydávají i oba usměvaví kuchaři.
Bůček, nebo ústřici?
Menu je velmi stručné a to nápojové je ještě stručnější. Večer můžete vybírat z osmi předkrmů, šesti hlavních jídel a tří dezertů. Přes oběd se nabídka zužuje na čtyři předkrmy, pět hlavních jídel a nějaký ten dezert. Vždy se myslí i na vegetariány. Ceny jsou velmi příznivé a zejména v době oběda se tu najíte dobře a opravdu levně. Nabídka se zatím příliš nemění, od počátku se v ní točí stejná či podobná jídla, což ale není úplně na škodu. Pokud najdete své favority, máte šanci, že je na menu budou mít i příště.
QQ Asian Kitchen |
---|
Ladova 3, Praha 2
t: 223 007 145 www.facebook.com/qqasiankitchen/ otevřeno: Út–Pá 11.30–14.30, 18.00–22.00, So 18.00–22.00 |
Mezi ty mé patří bochánek s vepřovým bůčkem, který v polední nabídce figuruje jako sendvič z vepřového bůčku. Navečer můžete vyzkoušet luxusnější verzi bochánku, a to se smaženou ústřicí. Hledejte ho pod názvem ústřicový mini po boy (155 korun). Do místní předkrmové klasiky je třeba řadit i kuřecí satay špízy na „špejli“ z citronové trávy (135 korun). Zapomeňte na vysušené kousky kuřecího masa s burákovou omáčkou. Tady je maso plné šťavnatosti a chuti. Doprovází ho kupička nakládané zeleniny a pěkně vyvážená sambal omáčka, která se dá jíst i samotná. Obecně se tu hodně snaží o vyvažování pikantnosti. Prý si někteří hosté stěžovali, že je jídlo příliš pálivé, takže momentálně je to spíše naopak. U mnoha jídel bych čekala, že budou pálit o něco víc.
Dejte si všechno
Z předkrmů ještě musím doporučit tatarák z bílé ryby s křupavými chipsy z kasavy neboli manioku místo topinek a s avokádem (145 korun). Ryba je výborně svěže ochucená, jestli se nemýlím, tak nechyběl asijský citrus yuzu. Nebylo by fér opomenout salát z chlebovníku alias jackfruit s tygřími krevetami (155 korun), který patří mezi zdejší favority. Ano, vyjmenovala jsem skoro všechny předkrmy, ale jsou prostě skvělé. Jedná se o relativně malé porce, nemusíte zůstávat jen u jednoho na osobu. Z hlavních jídel nevynechejte báječně ochucená měkká dušená krátká žebírka neboli short ribs (340 korun), podávaná s rýží, stejně jako mu shu pečenou kachnu s palačinkami, zeleninou a skvělou omáčkou Hoisin (360 korun). Přes obědy i večer se také podává vepřové po sečuánsku, pokaždé v trochu jiné verzi. Nebojte se výrazné pálivosti chilli v kombinaci se sečuánským pepřem. Právě tohle jídlo pálí velmi umírněně. Těžko se vybírá i z dezertů. Žádným neuděláte chybu, ať už si vyberete dort chutnající jako nutella, nebo smažený koblížek s banánovou zmrzlinou. Trochu sofistikovanější by mohla být nabídka vín, ale ta se, doufejme, rozšíří časem.
Přečtěte si další recenze na restaurace: