Menu Zavřít

Skvělé jídlo je všude. Užijte si cesty po světě prostřednictvím lokálních chutí a vůní

1. 7. 2018
Autor: Archiv

Ať už cestujete za poznáním, za sportem, nebo za zábavou, budete na cestách hledat dobré jídlo. A potřebovat ho. Lahve se zavařeným masem, konzervy s lančmítem i paštiky nechte doma. Úžasné jídlo najdete na celém světě. S trochou přípravy se můžete vyhnout turistickým pastem a ochutnat dříve nepoznané. Nemusejí to být vždycky zrovna lokální speciality, v Londýně si určitě užijete víc etnické kuchyně než té klasické britské.

Abychom vám usnadnili hledání, přinášíme tipy na zajímavé podniky z celého světa. Některé nabízejí opravdu mimořádná jídla na vysoké úrovni, jindy se jedná o pouliční stánky, kde můžete poobědvat s místními. Vždycky to ale bude stát za to.

Momofuku Noodle Bar - New York
171 1st Avenue, mezi 10th a 11th St., New York, USA
Doporučovat jeden podnik v New Yorku je trochu absurdní, ale rozhodně zkuste některou z restaurací Davida Changa. Dechberoucí degustační večeři v Momofuku Ko byste museli rezervovat několik týdnů předem, ale do Noodle Baru stačí vystát frontu, rezervace tu neberou. V opravdu jednoduchém prostředí tu servírují velké polévky ramen, nudle všeho druhu a Changovy slavné bochánky plněné vepřovým nebo třeba krevetami. Ceny jsou na New York poměrně přívětivé a atmosféra rychlá, ale příjemná. Také tu mají další Davidovo signature jídlo - smažené kuře, ale to je jen na objednávku pro skupiny čtyř až osmi lidí. Pokud se na něj vypravíte, vezměte mě s sebou, hrozně ho toužím ochutnat.  Momofuku Noodle Bar - New York
Sqirl - Los Angeles
720 Virgil Ave 4, Los Angeles, Kalifornie, USA
Kdyby vám na cestách po Státech chyběly hipsterské kavárny a měli jste plné zuby obrovských překapávaných káv, které se nedají pít, v L. A. se trápit nemusíte. Zajděte sem na snídani nebo na oběd. Na mramorovém pultu vypadají všechna místní jídla krásně a srdíčka na Instagramu jsou zaručena. Hlavně ale dobře chutnají a jsou relativně zdravá. Pokud si tedy nedáte fantastický sladký french toast, po kterém byste se asi neměli jet vystavovat na pláže do Santa Moniky. Uspokojí tu vegany, všemožné alergiky i milovníky avokádových toastů. Zkrátka hezký podnik moderního střihu, který přijde vhod po dvaceti podobných snídaních v dinerech, které se nakonec stejně přejí.  Sqirl - Los Angeles
El Parnita - Mexico City
Yucatan 84, Col. Roma Norte, 06700 Mexiko city, Mexiko
Pořádná taqueria u nás stále chybí, a pokud chcete ochutnat autentické mexické jídlo, není nic lepšího, než se vypravit do Mexika. Žádné tex-mex burrita nečekejte. Sem chodí jíst místní, ale i informovaní turisté. Důvodem í je absolutně čerstvé jídlo. Kukuřičné placky tu dělají v průběhu celého dne z kukuřice všech barev. Dostanete tu tradiční tacos a nebojí se tu ani experimentovat s nezvyklými kombinacemi surovin. Dokonale zralé avokádo a šťavnaté limety jsou základem zdejších jídel. Bonusem je hezké čisté prostředí a příjemné ceny.  El Parnita - Mexico City

Čtěte: Top Restaurace 2018 jsou venku

V nejprestižnější kategorii fine diningu obsadil první příčku olomoucký Entrée Restaurant, kde dnes znamená vlastně už zítra. Kreativní a progresivní styl kuchyně Přemka Forejta (uprostřed) a jeho týmu přivedl porotce k absolutní shodě. V těsném závěsu následuje dlouholetý představitel špičkové české gastronomie s důrazem na lokální suroviny – La Degustation Bohême Bourgeoise a na třetím místě se umístila restaurace Field vedená Radkem Kašpárkem (vlevo).


Raest - Faerské ostrovy
Gongin 8, Tórshavn
U nás je moderní říkat, že lokálnost je nesmysl, protože nedokážeme vyprodukovat dost kvalitních surovin, které by se mohly rovnat se světem. Tam, kde je ale opravdová nouze, nám ukazují, jak moc se vyznavači argentinského hovězího, norských farmových ryb a exotického ovoce mýlí. Na Faerských ostrovech neroste žádné dřevo, takže vařit na ohni nebylo dříve jednoduché. Ovcí tam žije mnohem více než lidí a ryby se prohánějí ve vodách všude kolem. Místo tepelného zpracování jídla je tedy tradičním způsobem přípravy pokrmů fermentace a jehněčí a ryby jsou základem místní stravy. Pokud vám představa fermentované ovce příliš nevoní, ale nemáte předsudky, dopřejte si zážitek na úrovni v restauraci Raest. Pravděpodobně dojdete k závěru, že lepší jehněčí jste ještě nikdy nejedli. Za tuhle zkušenost si ale připlatíte.  Raest - Faerské ostrovy
Churrasqueira Dragoeiro - Kapverdy
Av UCLA Achda Santo Antonio, Praia, Kapverdy
Interiérem se tento podnik po renovaci nijak dramaticky neliší od kantýny v našem vydavatelství, ale nabídka je dosti odlišná. Už zdálky je cítit vůni masa z grilu. Není to žádné utajené místo. Najdete tu plno hladových místňáků i turistů, kteří nenechávají své stravování náhodě. Hlavním tahákem podniku jsou špízy. Vepřové pro méně odvážné a kuřecí žaludky prokládané cibulí pro ty, kteří se chtějí cítit jako Kapverďané. V nabídce je i grilované maso a ryby, z příloh jen hranolky a salát. To vše podávané na plechových tácech. A k tomu pivo, co jiného? Jak říká můj kamarád, který mě na podnik upozornil: „Je to díra, ale autentická.“ A taková místa mám nejraději.  Churrasqueira Dragoeiro - Kapverdy
Orient London - Londýn
15 Wardour St, Londýn, Velká Británie
Pro Londýn platí to samé v bledě modrém. Můžete si dát fish & chips, masový páj nebo v ideálním případě dobře udělaný rostbíf, ale také můžete ochutnat jídla ze všech koutů světa, kam se pravděpodobně v životě nepodíváte. Zatímco u nás teď každý šílí po dim sum knedlíčcích, v londýnském Chinatownu nebudete vědět, kam na ně dřív zajít. Leda byste mě poslechli, protože v téhle restauraci jsem byla určitě dvacetkrát (dříve se jmenovala London Jade Garden) a za kvalitu ručím. Obvykle jsou v ní samí Číňané, na stůl si musíte vystát krátkou frontu a objednávku zaškrtat na propisovací papír podle obrázkového menu. Cokoli s krevetami je trefa do černého a za oběd zaplatíte zlomek toho, co v jakékoli lepší restauraci v okolí.  Orient London - Londýn

Jak vypadá bydlení za víc než půl miliardy? Podívejte se

Žijte jako hollywoodská filmová hvězda ve vile za 37 milionů dolarů.


Hija de Sanchez - Kodaň
Slagterboderne 8, Kodbyen, Kodaň, Dánsko
Posílat vás v Kodani na tacos se může zdát šílené, ale tenhle tip určitě oceníte, pokud nemáte v plánu výlet do Mexika. Rosio Sanchéz - bývalá šéfcukrářka nejslavnější kodaňské restaurace Noma - totiž podlehla volání své krve a otevřela si jednoduchou taquerii, do které chodí i její bývalý šéf a možná nejuznávanější šéfkuchař světa René Redzepi. Lepší tacos si v Evropě nejspíš nedáte. V Kodani máte hned dvě možnosti, kde je ochutnat. Buď v tržnici Torvehallerne, kam se tak jako tak vypravíte, pokud vás alespoň trochu zajímá jídlo, nebo v bistru se zahrádkou v bývalých kodaňských jatkách Kodbyen, které se proměnily v jedno z nejvíc hip míst města A až vás tacos omrzí a budete mít pět kilo navíc, můžete ochutnat cokoli v okolních kavárnách a bistrech. To je to pravé „hygge“.  Hija de Sanchez - Kodaň
Stegens Burger - Bornholm
Ostergade 2, 3740 Svaneke, Bornholm, Dánsko
Skandinávsky malebný ostrov Bornholm je trochu jiný příběh. Ráj cyklistů láká na michelinskou restauraci Kadeau, která stejně jako Raest sází na lokální suroviny dotažené přípravou k dokonalosti a bez rezervace je návštěva nepravděpodobná. I s kolem ale můžete navštívit jednoduchý stánek Stegens Burger a dát si teplý sendvič s pečeným vepřovým ramínkem s křupavou kůží a kyselými okurkami. Na místní poměry je to levné jídlo, chuťově skvělé a navíc s báječným výhledem. A na domácí zmrzlinu si popojeďte do Ismejeri & Kaffebar (Postgade 3, 3740 Svaneke).  Stegens Burger - Bornholm

Přepych v Dalmácii: miliardář Vítek investuje v Chorvatsku půl miliardy

 Hotel Amfora na Hvaru patří do portfolia CPI Radovana Vítka


Le Wine Bar by Le Vintage - Remeš
16 Place du Forum, Remeš, Francie
Návštěva Remeše a Épernay je povinností pro každého, kdo rád relaxuje či filozofuje u sklenky Champagne. Obě města mají kouzelnou atmosféru a vychutnat si sklenku šampaňského vína s jemným perlením při pohledu na remešskou katedrálu, s myšlenkami na Johanku z Arku, je jedna z věcí, které byste měli v životě zažít. Večery v Champagni vždy začínají otázkou, kde je propít. Po zralé úvaze doporučuji Le Wine Bar, který nabízí řadu lahví od malých producentů, které jinde neseženete, za nepřepálené ceny, a k tomu i malé dobroty, které vás uchrání od přílišné ztráty kontroly nad sebou samým i svou peněženkou.
Clamato - Paříž
80 Rue de Charonne, Paříž 11
Tipů na nejkřupavější bagetu, croissant, který lístkuje víc než jakýkoli jiný na světě, nebo makronku s tou nejdokonalejší skořápkou a nejvyladěnější náplní najdete na internetu bezpočet, ale co nějaká rozumná pařížská restaurace, která neservíruje jen obligátního kohouta na víně a konfitovanou kachnu, které v létě zrovna nenaplňují představu ideálního oběda nebo lehké večeře? Clamato je odpověď' na všechny otázky. Pokud jste tedy fanoušci čerstvých ryb a mořských plodů. Protože, co je víc chic než pár ústřic a sklenička vhodně zvolených bublin? O zdejší nabídce vám obsluha řekne všechno. Zapomeňte na sádky, farmový chov a drastické metody lovu. Dejte si skleničku nějakého zajímavého vína a nechte se nalákat na něco, co právě přivezli od moře.  Clamato - Paříž

Přečtěte si cestopis Miroslava Zámečníka:

Zápisky z cesty na Severovýchod

Zápisky z cesty na Severovýchod, díl II.

Makrooko Miroslava Zámečníka


Cantina LX - Lisabon
R. Rodrigues de Faria 103, 1300-501 Lisabon, Portugalsko
Když se řekne Lisabon, naskočí mi v hlavě božské pasteis de nata, chobotnice a treska. Nic jiného tu jíst nemusíte a o nic podstatného nepřijdete. Chobotnici i tresku ve skvělé kvalitě i provedení můžete ochutnat právě v Cantině, která je součástí nejvíce in lisabonského hipsterského komplexu - LX Factory, který je plný mladých lidí, dobrého jídla, pití a designových obchodů. V peci na dřevo tu ve velké hale plné lidí připravují přílohy a rybu, vedle grilují chapadla chobotnice, rozlévají domácí víno a užívají si život. Babičku bych sem asi nevzala, ale sama se kdykoli ráda vrátím.  Cantina LX - Lisabon
Pig & Tiger - Berlín
Schillerpromenade 32, 12049 Neukolln, Berlín, Německo
V Berlíně si sice povinně musíte dát curry wurst a případně můžete zajít i do muzea věnovanému této specialitě, ale mnohem lepší je využít nepřeberné nabídky všech kuchyní světa, které Berlín nabízí. Cocolo Ramen, ve kterém mnozí z nás ochutnali první ramen v životě, už je trochu ohraný, i když se doopravdy nikdy neomrzí. Vyrazte proto prozkoumat korejskou kuchyni do Pig & Tiger. Najdete tam korejskou klasiku jako je kimchi nebo bibimbap, ale i méně známé variace korejských jídel, jako je kongdangmul bap - bibimbap doplněný o bulgogi a sójové klíčky. Hned vedle je Ban Ban Kitchen zaměřená také na Koreu, ale ve víc fastfoodovém provedení. Batátové hranolky s kimchi nebo bulgogi zalité majonézou jsou tu na denním pořádku. Stačí se rozhodnout, jestli jste spíš pro klasiku, nebo pro modernu.  Pig & Tiger - Berlín
Neni am Naschmarkt - Vídeň
Naschmarkt 510, Vídeň, Rakousko
Budete-li hledat barevné a voňavé blízkovýchodní jídlo co nejblíže hranic Česka, zamiřte na známý vídeňský trh. Nekupujte vyčpělé koření, ale usaďte se buď' venku, nebo uvnitř izraelské oázy Neni. Dejte si hummus, shakshuku, falafel nebo klidně všechno dohromady. Skvěle se tu najíte od snídaně po večeři, samozřejmostí jsou čistě vegetariánská jídla. Od dubna do října můžete vyzkoušet i druhou pobočku na místní „náplavce“ - Tel Aviv Beach.  Neni am Naschmarkt - Vídeň
Falafel HaKosem - Tel Aviv
Shlomo HaMelech 1, Tel Aviv, Izrael
Nebo se vypravte rovnou do Tel Avivu. Ten nejkřupavější falafel, smažený lilek - sabich, shawarmu a hummus mají v bistru se sezením do ulice sotva pár kroků od hlavního telavivského obchoďáku. Můžete spojit příjemné s příjemným, nakoupit suvenýry a po vystátí krátké fronty a bleskové orientaci v nabídce se i skvěle najíst. Čekání ve frontě zpříjemňuje ochutnávka falafelu. Místní převládají nad turisty, ideální je zkopírovat jejich objednávku nebo prostě ukázat na jejich talíř.  Falafel HaKosem - Tel Aviv

Lokálnost v Praze je blbost, říká michelinský šéfkuchař Punčochář

 Šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář


Jahnun Bar - Jeruzalém
Mahane Yehuda market, HaEgoz St 30, Jeruzalém, Izrael
Nerada bych Izrael zužovala na jídlo, ale pokud budete přesyceni emocemi a intelektuálními zážitky, kterými Jeruzalém překypuje, jděte si odpočinout na trh. Opravdový život se totiž neodehrává v hradbách starého města, ale právě na trhu. Prosedět tu u kávy a jídla celý pátek před šábesem a pozorovat všechno to hemžení, je báječný zážitek. Stánků a bister je na trhu spousta. Mně ale v paměti nejvíce utkvěl Jahnun Bar, který se specializuje na jemenitskou kuchyni. Rozhodně ochutnejte místní verzi shakshuky, ale hlavně memulawach, smaženou slanou placku plněnou vším, na co si ukážete (zeleninou, masem, sýrem, olivami…), na kterou se musím brzy vrátit. Pobočka v centru má otevřeno i o šábesu a může vás zachránit od velkého hladu. Za pár šekelů.  Jahnun Bar - Jeruzalém
Poonie’s Kitchen - Srí Lanka
63, Pedlar St, Galle, Srí Lanka
Po pár dnech na Srí Lance se může snadno stát, že kari a rýži už nebudete moct ani vidět. Pak si nechte poradit, projděte lifestylovým obchodem do dvora, který jako by někdo designoval proto, aby vypadal hezky na Instagramu, ale o vzhled tu jde až na druhém místě. Na prvním místě je jídlo z lokálních zdrojů, přetavené do nelokální podoby, ale s rozmyslem a kuchařským umem. Nabídka se pohybuje v rozmezí fusion indicko-vietnamsko-thajské kuchyně, využívá ovoce a zeleninu zasyrova a dokáže uspokojit moderní západní chutě na relativně zdravém, barevném a čerstvém jídle. Na místní poměry je to trochu dražší podnik, ale po desátém kari s rýží si rádi připlatíte.  Poonie’s Kitchen - Srí Lanka
Nahm - Bangkok
Como Metropolitan Bangkok, 27 S Sathorn Rd, Khwaeng Thung Maha Mek, Khet Sathon, Thajsko
Finediningovou thajskou restauraci, která se každoročně umísťuje v asijském top ten nejlepších restaurací, najdete v luxusním hotelu Como Metropolitan. Loni dostala i michelinskou hvězdu. Jídlo u pouličních stánků je esencí Bangkoku, ale pokud si budete chtít užít večeři opravdu na úrovni, je Nahm jasná volba. Celé degustační menu vyjde na méně než dva tisíce korun a rozhodně stojí za to si ho dopřát, i když už kuchyni nevelí David Thompson, který zajistil restauraci celosvětový věhlas.  Nahm - Bangkok
Maison Marou - Saigon
167-169 Calmette St., Saigon, Vietnam
Tohle je hodně sladký tip, ale pokud se vypravíte do Saigonu, nezapomeňte na něj. Britský nadšenec do čokolády, který se usadil ve Vietnamu, se spojil s místními a začal vyrábět lokální single origin čokolády, které budou fungovat jako životabudič i jako netradiční suvenýr. Vietnamské kakaové boby i kávová zrna přetváří v produkty, které stojí za to ochutnat. Nebojí se ani francouzské cukrařiny, takže pokud se budete chtít v Saigonu rozmazlit, Maison Marou je přesně to místo, kam zajít.  Maison Marou - Saigon

Čtěte food blog Kláry Donathové:

Gastrozábava v letní Praze: Náplavka už nudí, teď je in Manifesto

Všechno je v „Topu“

Plzeň pro Pražáky

Buďme dobrými hosty

Brno, v břiše i v srdci plno

MM25_AI

Najedeno

Kam se schovat před zimou


  • Našli jste v článku chybu?