Menu Zavřít

Biomiliardář. Vítek posiluje v zemědělství, koupil podnik Avena

1. 10. 2019
Autor: Robert Zlatohlávek, MF

Majoritní majitel CPI Property Group Radovan Vítek zvětšil své půdní a zemědělské portfolio. Od července figurují jeho lidé v orgánech výrobně obchodního družstva Avena, které hospodaří na 1200 hektarech zemědělské půdy na Českolipsku.

Zemědělské družstvo Avena ze severočeských Kravař se specializuje především na rostlinnou a živočišnou výrobu a jejich prodej. Poskytuje ale i služby v oblasti autodopravy a pronájem bytových a nebytových prostor.

„Koupí společnosti Avena jsme získali družstvo, které hospodaří na přibližně 1200 ha zemědělské půdy v okolí Kravař nedaleko České Lípy. Z toho přibližně 300 ha jsou pastviny a louky a zbytek je orná půda, která slouží pro výrobu obilovin, kukuřice, řepky a chmele. Součástí transakce bylo i cca 200 kusů dojených zvířat a bioplynová stanice,“ komentoval nákup pro Euro.cz mluvčí CPI Jakub Velen.


Deset nejbohatších Čechů a Slováků: v čele Kellner, Babiše předskočili Vítek a Komárek

 Petr Kellner


Miliardář Vítek vstoupil do zemědělství razantně v roce 2014 nákupem firmy Spojené farmy, která vlastní přes dvacet biofarem v severních Čechách a disponuje dvaceti tisíci hektary zemědělské půdy. Patří tak k největším biofarmářům v Česku, přičemž zajišťuje odbyt biopotravin do prodejen zdravé výživy i obchodních řetězců v České republice i na Slovensku. Za společnost, která zaměstnává přes 400 lidí a věnuje se rostlinné i živočišné výrobě, zaplatila Vítkova skupina 1,2 miliardy korun.

Pozemky a farmy patří do realitního gigantu CPI Property Group, jíž stoupl v pololetí čistý zisk meziročně o tři procenta na rekordních 166 milionů eur (4,3 miliardy korun). Zisky pocházejí z valné části z vyšších valuací nemovitostí. Skupina plánuje další investice, přičemž nedávno uskutečnila nákup několika nemovitostí v Londýně.

Vítek je podle čerstvého žebříčku nejbohatších Čechů zveřejněného týdeníkem Euro na druhém místě za Petrem Kellnerem. Během posledních dvou let jeho majetek vylétl z 53 na 89 miliard korun.

Čtěte také:

Velký deal s Australany. Miliardář Vítek chce přebrat obchodní centra v Polsku

V srdci Londýna: realitní magnát Vítek nakupoval ve Westminsteru

Vítek si půjčil v Japonsku. CPI prodala dluhopisy za více než dvě miliardy

Vítek tiší spory ve Švýcarsku. Koupil zpět firmu za 800 milionů korun

MMF24

Vítkova CPI vydala v Hongkongu dluhopisy za 1,3 miliardy korun

Požírání sebe sama: Vítkova CPI Property Group hodlá nakupovat vlastní akcie

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).