Menu Zavřít

Cvičný let na svatbu: Zeman tají, koho měl s sebou ve vrtulníku

Autor: čtk

Prezident dělá ze svého výletu vojenskou helikoptérou téměř státní tajemství. Odmítá říct, kdo jej před týdnem doprovázel na svatbu hradního úředníka.

Minulou středu 27. června zažila malá slovácká obec Boršice pozdvižení. Přistál tu vojenský vrtulník Mi-8, z něhož vystoupil Miloš Zeman s doprovodem. Odtud pak všichni v autech zamířili do devět kilometrů vzdálených Osvětiman.

Tam, v penzionu hradního kancléře Vratislava Mynáře, se Zeman zúčastnil veselky svého protokoláře Vladimíra Kruliše. Tenhle „cvičný“ let, jak jej nazval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, začíná být stále podivnější. Nikdo totiž nechce říct, s kým Miloš Zeman letěl.

Týdeník Euro chtěl nejdřív seznam svatebčanů na palubě salonního armádního vrtulníku Mi-8 získat od generálního štábu. Vojáci však ke „cvičnému letu“ s prezidentem nechtějí nic uvést. „S dotazem se obraťte na Kancelář prezidenta republiky,“ zní jediná reakce Vlastimily Cyprisové, mluvčí generálního štábu.

Vrtulník Mi-8

Jenže i Hrad odmítá být sdílnější. Mluvčí Ovčáček dotazy odbíjí s tím, že si má redakce podat žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Nicméně tahle možnost se používá především v případech, kdy jde o věci, jako je výše platů či odměn státních úředníků, anebo okolnosti důležitých kontraktů.

Když týdeník Euro chtěl znát důvod, co má být na složení prezidentovy delegace mířící na moravskou veselku tak tajné, a že není srozumitelné, kde je zádrhel, Jiří Ovčáček jen odepsal: „To je váš problém, že tomu nerozumíte.“

MMF24

Po podání žádosti o informace má nyní Kancelář prezidenta republiky patnáct dnů na to, aby vysvětlila, proč je cesta Miloše Zemana a jeho doprovodu na svatbu kolegy tolik citlivým tématem.

Dále čtěte:

Soudruzi se dohodli. KSČM podpoří vládu ANO a ČSSD

Babiš trvá na tom, že Pocheho navrhl. V dopise Zemanovi ale jako alternativu doporučil Hamáčka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).