Menu Zavřít

Emotivně proti špinavému vzduchu: plyšák se v rušných ulicích rozkašle

5. 10. 2018
Autor: James Crosby and Will Cottam / Toxic Tobby

Na smrtelné následky znečištění ovzduší u rušných ulic má upozornit robotický plyšový medvídek, který začne kašlat, pokud hodnoty znečištění přesáhnou doporučenou koncentraci. Premiéru měl v Londýně, projekt by se měl rozšířit i do dalších zemí, aby upozornil na to, jak špinavý vzduch lidem zkracuje život.

Znečištěné ovzduší u rušných dopravních ulic ve městech zkracuje lidem život. Neviditelný zabiják v Londýně usmrtí předčasně 9 tisíc lidí ročně. Na tento fakt upozorňuje projekt, jehož tváří je umělý plyšový medvídek, který se rozkašle v momentě, kdy hodnoty znečištění vzduchu přesáhnou bezpečný limit.

V Londýně, kde měl projekt premiéru, to znamená překročení takové koncentrace, po němž britská vláda doporučuje lidem s onemocněním plic a srdce, aby omezili fyzickou námahu venku.

„Zjistili jsme, jak alarmující jsou statistiky, podle kterých každoročně zemře více lidí dýcháním jedovatého vzduchu než na následky dopravních nehod,“ řekl James Crosby z londýnské pobočky reklamní agentury McCann, který za projektem Toxic Toby stojí. V Londýně zemře každoročně přes dvě stovky lidí kvůli dopravním nehodám.

Medvídek je připevněn na pouliční osvětlení a je obklopen květinami, aby připomínal lidem, že na špinavý vzduch se umírá. Tím, že se hýbe, upoutá pozornost chodců. „Chtěli jsme na problém upozornit výrazně vizuálně. Hýbajícího se plyšového medvídka nevidíte na ulici každý den,“ dodal Crosby.

Kašlající medvídek má upozornit na špinavé ovzduší:

Toxic Toby from Crosby+Cottam on Vimeo.

Robotické části medvěda jsou vytištěné 3D tiskárnou. Data o kvalitě vzduchu v reálném čase přebírá plyšák od firmy BreezoMeter, která monitoruje znečištění v jednotlivých ulicích.

Pokud překročí bezpečný limit, medvěd se rozkašle. Pošle také zprávu na twitter lokálním politikům, aby se zasadili o snížení koncentrací znečišťujících látek ve vzduchu. Sám Crosby má astma a jezdí po Londýně na kole. Smog limituje jeho dýchání. Špinavý vzduch poškozuje zejména děti, které u rušných ulic chodí do škol, dodal.

Reklamní tým medvídka přemísťuje v londýnských ulicích na nejvíce znečištěné lokality. Autoři plánují, že s projektem „chrchlajícího plyšáka“ vyjedou i do dalších měst v Británii a posléze i dalších zemí. Dýchání čistého vzduchu by mělo být základním právem lidí na celé planetě, jsou přesvědčeni.

MMF24

Dále čtěte:

Snadná kořist živlů: přímořská letiště ohrožuje změna klimatu

Vítr má být do 10 let hlavní zdroj energie v Evropě. Přebytky půjdou do výroby vodíku

„Ropáci“ Shell a Exxon varovali v tajných zprávách před změnami klimatu už v 80. letech

Klaus Čechům namluvil, že klima není problém. Výhody z oteplení nečekejme, říká sociolog Vidomus

Sociolog Petr Vidomus.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).