Menu Zavřít

Proti ruské homofobii: gayům a lesbám mají pomoct youtubeři

5. 11. 2018
Autor: Marcos del Mazo/Alamy Live News/ Profimedia

Aktivisté hájící zájmy komunity LGBT (lesby, gayové, bisexuálové, transgender osoby) chtějí protiofenzivou na Youtube změnit vnímání sexuálních menšin v Rusku.

V roce 2013 přijalo Rusko zákon, který zakazuje „propagandu homosexuálů“. Loni jej odsoudil Evropský soud pro lidská práva jako diskriminační. Zákon zakazuje propagaci „netradičních“ sexuálních vztahů.

Sexuální menšiny čelí v ruské společnosti často násilí, které je státem tolerováno. Mladá generace Rusů nemá téměř možnost získat pozitivní zprávy o komunitě LGBT. To hodlají příznivci této komunity změnit.

Chtějí využít protiofenzivu na videokanálu Youtube. „V Rusku být homosexuálem znamená nemoc,“ říká aktivistka Anastasia Šamrajová z ruského města Rossoš, která nyní žije a studuje v Berlíně.


Pansexuál, sapiosexuál, ekosexuál. Co je za boomem pohlavních identit?

 Třetí pohlaví, ilustrační foto


Podle ní není možné se v současném Rusku přihlásit ke své sexualitě před učiteli nebo rodiči, pokud nejste čistě heterosexuální. Sama se angažuje ve skupině Quarteera, která sdružuje v Německu rusky hovořící příslušníky komunity LGBT.

Skupina chce působit na ruské youtubery, kteří vystupují neutrálně vůči komunitě LGBT, aby šířili pozitivní povědomí o lidech, kteří se nehlásí k většinové sexuální orientaci. Stránky Youtube v Rusku patří mezi oblíbený zdroj necenzurovaného obsahu. Přitom i Putinova administrativa se snaží nejznámější ruské youtubery přesvědčit, aby se účastnili politických akcí, aby si stát zajistil vliv i na tomto kanálu, kteří sledují zejména mladí lidé. „Pokud se snaží vláda používat Youtube pro svůj vliv, pak je důležité, abychom to dělali také my,“ tvrdí mladá Ruska.

Pozvánka do Berlína mu změnila život

Jeden z nich, dvacetiletý Vitalij Kovalev, jehož videa sleduje půl milionu lidí, byl skupinou Quarteera pozván do Berlína. „Byl jsem nadšen, když mě oslovili. Nikdy jsem nebyl v zahraničí,“ reagoval na pozvánku. Přitom o tématu homofobie v Rusku nikdy příliš nepřemýšlel.

Také youtuberka Lera Ljubarskaja, která žije v Moskvě a dělá videoblogy o módě, ocenila, když byla do Berlína pozvána na pochod sexuálních menšin. „Jsem heterosexuální, ale chtěla jsem slyšet druhou stranu,“ tvrdí.

Kovalev přiznal, že se po návratu do Ruska na problematiku homosexuality dívá jinak. „Účast na berlínském pochodu menšin změnil u mě vše. Nikdy jsem neviděl tolik odlišných lidí na jenom místě dohromady. Cítil jsem se svobodný,“ pochlubil se.

Od té doby nahrál několik videopříspěvků na téma homosexuality a tolerance. A přichází mnoho pozitivních reakcí. „Lidé mi děkují s tím, že nečekali, že bych se zabýval tímto vážným tématem,“ dodal a přiznal také, že mu lidé píší i homofobní příspěvky. Šamrajová je přesvědčena o tom, že přes sociální média lze atmosféru v Rusku výrazně změnit.

EBF24

Dále čtěte:

Chytrý malware z Moskvy: virus Triton měl likvidovat elektrárny

Němci obsadí východní sousedy. Protiněmecké dezinformace zasáhly i Česko

Cvičiště Ukrajina. Země slouží Rusům jako testovací polygon pro kyberválku

  kyberválka, kyberútok

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).