Menu Zavřít

Běžecký pás na hubnutí a 4 další důvody, proč na něm cvičit

7. 10. 2019
Autor: Futurino

Chcete zapracovat na své postavě nebo kondici? Běh je výborným způsobem na to, jak se dostat do formy. Bohužel, počasí může běhání dost zkomplikovat, ale běžecký pás poslouží jako skvělá náhrada a vy můžete cvičit v pohodlí domova.

Proč cvičit na běžeckém pásu?

Běh jako takový má mnoho fanoušků, a i když jde o sport, který někoho může nudit, tak jeho pozitivní účinky na tělo i psychiku nelze popřít. Tady je seznam, který by vás o cvičení měl přesvědčit:
  • Běh je výborný cvik na hubnutí, protože pomáhá spalovat tuky.
  • Nejen hubnutí, ale také posilování a formování stehenních svalů, lýtek či sedacích svalů. Běh má dobrý vliv i na motoriku celého těla a stabilizační svaly.
  • Zlepšujete si jím váš srdečně-cévní systém – krevní tlak a krevní oběh.
  • Zvyšuje se vitální kapacita vašich plic a spolu s tím i vaše fyzická kondice.
  • Běh má také relaxační účinky na vaši psychiku, protože můžete při něm úplně „vypnout“ a soustředit se jen na svoje tempo a výkon.

Tréninky na běžeckém pásu

Neříkáme, že běžecký pás dokáže stoprocentně nahradit běh, ale jde o celkem šikovné zařízení, které dokáže věrně simulovat více typů běhu. Právě z tohoto hlediska můžete provádět hned několik druhů tréninku.

Tempový běh

Tempový běh je úplně nejzákladnější typ tréninku a také nejjednodušší. V podstatě jen zvolíte tempo, které je mírně vyšší než tréninkové, resp. než klus, a běžíte. Čas a vzdálenost je čistě na vás, ale neměli byste ani zrychlovat, ani zpomalovat.  Radost z běhu na běžícím pásu Po cca 10 minutách běhu si můžete v závěru zvýšit tempo vašeho běhu přibližně na 80 % – tedy ne úplný sprint, ale „slušné“ tempo, po kterém rozhodně budete cítit svoje nohy. Hledání tempa je v tomto případě nejsložitější činností, ale po pár trénincích to už odhadnete velmi snadno.

TIP: Jak vybrat běžecký pás na hubnutí či zlepšení kondice?

Intervalový trénink

Intervalový trénink je všeobecně považovaný za velmi účinný, časově úsporný, ale na druhé straně také dost náročný. Jeho podstata spočívá ve střídání intenzívních běhů s pomalejšími fázemi. Díky této metodě si budujete kondici, ale abyste byli schopní „vládnout dechem“, tak byste měli trénovat aspoň 6–8 týdnů, než se přesunete k intervalovému tréninku.

Fartlek

Fartlek je svým principem dost podobný právě s intervalovým tréninkem. Tady však nestřídáte jen 2 tempa – rychle a mírně, ale více temp v nepravidelných časových intervalech. Tím se vaše tělo připraví na náhlé změny tempa, vybudujete si aerobní základ a budete moci běhat větší vzdálenosti.  Důležitý je sklon běžeckého pásu Tempo můžete střídat po 15 vteřinách, ale i 2–3 minutách. Opět záleží na vašich běžeckých schopnostech. Tento trénink doporučujeme provádět minimálně pokročilým sportovcům.

Běh do kopce

Indoorové podmínky nejsou úplně ideální na simulování podmínek při klasickém běhu do kopce, ale díky možnosti nastavení sklonu se můžete k tomu aspoň přiblížit. Zvýšením sklonu aspoň o 6 % budou vaše svaly na nohách víc zatížené a tím si budujete i kondici. Běh do kopce doporučujeme aspoň mírně pokročilým běžcům.

Jak cvičit na běžeckém pásu?

Úplně nejzákladnějším prvkem je dobře nastavený a plně funkční běžecký pás. Nastavení si zvolte podle toho, jaký typ tréninku jdete provádět. Nedoporučuje se běhat bosý, je nutná dobrá obuv. Než začnete cvičit, tak si svaly zahřejte strečinkem a na úvod si nastavte menší zátěž, kterou můžete postupně zvyšovat. Po docvičení se vydýchejte a udělejte cviky na uvolnění svalů.

Technika běhu na běžeckém pásu

Není běh jako běh – obzvlášť, když je řeč o běžeckém pásu. Je nutné si uvědomit, že na pásu se neposouváte dopředu, ale vaše nohy dopadají na pás a ten je posouvá dozadu. Pro co nejpohodlnější běh doporučujeme, abyste neběželi blízko monitoru a také nenatahujte krok. Nenaklánějte se dozadu ani dopředu, tělo držte ve stabilní poloze a došlapujte přední nebo střední částí chodidla. V tomto směru vám může pomoci, když si nastavíte sklon 1 %.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).