Menu Zavřít

Bosch zvyšuje laťku na poli umělé inteligence a míří na ISS

6. 1. 2020
Autor: Bosh

Automatizované řízení, chytrá domácnost i výroba - umělá inteligence (AI) je zkrátka všude. V Boschi to vědí a spolu s internetem věcí (IoT) ji využívají k tomu, aby lidem usnadnili život a zajistili, že bude co nejbezpečnější. Na letošním veletrhu spotřební elektroniky CES proto společnost představí řadu produktů, s nimiž hodlá tento cíl naplnit. Některé z nich byly dokonce vyslány i do vesmíru.

Jedním z výrobků, jež bude Bosch na veletrhu v Las Vegas prezentovat, je například Virtual Visor – průhledná digitální sluneční clona založená na AI, která získala prestižní ocenění CES® Innovation Award.

Průhledný LCD displej připojený k vnitřní monitorovací kameře detekuje polohu očí řidiče. Pomocí inteligentních algoritmů analyzuje Virtual Visor tyto informace a zatemňuje pouze tu část čelního skla, skrze kterou by byl řidič oslněn sluncem. Displej s využitím pasivní 3D technologie vytváří realistický trojrozměrný efekt pro obrázky a výstrahy. To umožňuje, aby vizuální informace byly zachyceny rychleji, než když jsou zobrazovány na konvenčních obrazovkách, čímž se zvyšuje bezpečnost silničního provozu.

Vzhůru ke hvězdám

Velmi vysoko pak míří společnost Bosch se svým senzorovým systémem SoundSee. Ten je totiž umístěn na autonomním létajícím robotu Astrobee NASA, který byl na konci roku 2019 vyslán k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Hlavním úkolem celého systému bude na ISS detekovat neobvyklé zvuky, analyzovat je pomocí analytiky řízené umělou inteligencí a určovat, zda je zapotřebí provést údržbu. Shromážděná zvuková data budou následně odesílána na pozemní řídicí stanici nakonfigurovanou ke splnění specifikací NASA ve výzkumném centru Bosch v Pittsburghu v Pensylvánii.

Odbornost zachraňuje životy

Zcela pozemským, ale neméně inovativním produktem je Vivascope, inteligentní platforma pro patologii, která pomáhá při lékařské diagnostice. Vivascope zvětšuje vzorky například krve a dalších tělesných tekutin, digitalizuje mikroskopické nálezy a analyzuje je pomocí algoritmů fungujících na základě umělé inteligence. Systém je schopen přesně a rychle identifikovat anomálie buněk a poskytnout lékařům užitečnou podporu při hodnocení a diagnostice.

Do 5 let se bez AI žádný produkt neobejde

Produkty, které chce Bosch na nadcházejícím veletrhu prezentovat, nebyly pochopitelně vybrány náhodou. Mají totiž odrážet směr, jimž se tato německá firma hodlá ubírat v nadcházejících letech.

„Řešení, která na CES představujeme, jasně ukazují, že cílem společnosti Bosch je stát se lídrem v oblasti inovací v případě umělé inteligence,“ říká člen jejího představenstva Michael Bolle. „Od roku 2025 bude součástí každého produktu Bosch umělá inteligence nebo bude s pomocí AI vyvinut nebo vyroben,“ objasňuje.

Až dvanáctinásobný nárůst

Společnost tak bude následovat celosvětový trend, v důsledku kterého je na výrobky s umělou inteligencí kladen čím dál větší důraz. Očekává se totiž, že objem globálního trhu pro aplikace AI bude ve stejném období přibližně 120 miliard dolarů, což představuje ve srovnání s rokem 2018 dvanáctinásobný nárůst. Toho přirozeně chtějí v Boschi využít, a proto společnost již každoročně investuje 3,7 miliardy eur do vývoje softwaru a v současné době zaměstnává více než 30 tisíc softwarových inženýrů, přičemž hned tisícovka z nich se svou prací podílí právě na oblasti věnované AI. Za tímto účelem zavedli v Boschi i komplexní vzdělávací program.

„V příštích dvou letech plánujeme rozšířit praktické znalosti v oblasti AI u téměř 20 tisíc pracovníků,“ vysvětluje Bolle. „Musíme investovat nejen do umělé inteligence, ale také do lidské inteligence.“

100 milionů eur půjde na kampus AI

Že nejde jen o planá slova, dokazují činy. Nedávno totiž společnost vynaložila 100 milionů eur na výstavbu nového kampusu AI v německém Tübingenu. Přesun do tohoto výzkumného komplexu je plánován na konec roku 2022. Kampus nabídne asi 700 odborníkům z oblasti AI prostor pro kreativní a produktivní výměnu. Tito odborníci jsou zastoupeni z řad zaměstnanců společnosti Bosch, externích startupů a veřejných výzkumných institucí. Nový komplex by měl posílit výměnu mezi odborníky v oblasti Cyber Valley.

„Budování vzájemné důvěry“ bude na tomto místě živoucí realitou. Bosch je zakládajícím členem Cyber Valley, které bylo zřízeno v roce 2016. Tento společný výzkumný podnik sdružuje partnery z průmyslu, akademické obce a vlády, s cílem urychlení výzkumu AI a rychlého přenosu výsledků výzkumu do průmyslových aplikací v reálném světě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).