Menu Zavřít

Fenomén jménem rychlá půjčka: Na čem závisí rychlost poskytnutých peněz?

2. 7. 2018
Autor: Elephant Orchestra, s. r. o.

České ekonomice i domácnostem se v posledních letech daří. Přesto, anebo právě proto, roste ochota lidí zadlužovat se. Půjčujeme si na nové bydlení anebo rekonstrukci toho stávajícího, na pořízení automobilu, stěhování za prací, ale třeba také dovolené anebo vánoční dárky, což není zrovna dvakrát prozíravé.

Roste také obliba nebankovních půjček, jejichž poskytovatelé slibují peníze v krátkém časovém intervalu. Tyhle rychlé půjčky online jsou tak lákadlem zejména pro osoby, které se dostaly do nepříznivé finanční situace a potřebují ji co nevidět vyřešit. Jak rychlé ovšem tyhle slibované půjčky jsou? Podívali jsme se jim na zoubek.

Sliby, chyby…

Možná jste narazili na půjčky ihned do 5 minut na účtu. Oněch pět minut ale berte s velkou časovou rezervou. To, za jak dlouho peníze obdržíte, závisí na několika faktorech:

  • Žádost: Prvním krokem je pochopitelně žádost o půjčku. Ty opravdu rychlé půjčky vyřídíte z pohodlí vašeho domova prostřednictvím online formuláře anebo SMS zprávy či telefonu. Pokud musíte pro půjčku na pobočku, schvalovací proces se nepříjemně protahuje.
  • Ověřovací poplatek: Aby byla minimalizována doba pro poskytnutí půjčky, společnosti, které se zaměřují na rychlé úvěry ověřovací poplatek sloužící k ověření bankovního účtu (nejčastěji ve výši jedné koruny) nepožadují.
  • Schvalovací proces: Pokud žádosti vyhodnocuje fyzická osoba, můžete se sice těšit z individuálního přístupu, ale také i z výrazně delší schvalovací doby. Pokud jde o automat, pak se doba nutná pro poskytnutí půjčky snižuje na minimum.
  • Doložení dokumentů: Jestliže po vás společnost požaduje doložení potvrzení o příjmech, které vám vystaví zaměstnavatel, opět budete na peníze čekat (pokud si tedy toto potvrzení nepřipravíte již dopředu). Některé společnosti mají ale alternativní způsoby, jak příjem žadatele ověřit i bez potvrzení od zaměstnavatele.
  • Banka: Největším kamenem úrazu je ale v celém procesu banka, u níž máte veden svůj bankovní účet. Pokud se neshoduje s bankovním účtem věřitele, můžete si na připsání peněz počkat 24 až 36 hodin (pokud se trefíte do svátku a nebo víkendu, může být doba ještě delší). Naštěstí má spousta bank několik bankovních účtů, z nichž peníze odesílá. V případě shodné banky vám peníze na účet dorazí prakticky ihned po podpisu smlouvy.

Když půjčku tak jedině bezpečně

I taková malá rychlá půjčka vás může dostat do prekérní situace, proto je potřeba vědět, jak ji bezpečně vybírat. V první řadě byste si měli důkladně spočítat, zda půjčka negativně neovlivní vaši životní úroveň. Pokud žijete tzv. od výplaty k výplatě a nedokážete ušetřit ani korunu navíc, půjčka vaše problémy jenom prohloubí a odloží na pozdější dobu.

Protože je navíc na našem trhu i přes nedávnou regulaci státu dost poskytovatelů bankovních i nebankovních produktů, je mnohdy obtížné se v nich bezpečně zorientovat. Proto využijte praktické a nezávislé srovnávače půjček a při výběru nesázejte pouze na úrok, ale také na hodnotu RPSN. Takovéto srovnávače půjček jsou například pujcky.cz, uspory.cz, coolpujcky.cz a pujckyhned.cz.

Čtěte smlouvy až do konce a nikdy nepodepisujte něco, čemu nerozumíte. Pokud už dopředu víte, že další splátku neuhradíte, neprodleně kontaktujte věřitele a domluvte se na odkladu splátek anebo nově nastaveném splátkovém kalendáři.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).