Menu Zavřít

Konec intervencí? Poptávka po zajištění kurzu strmě roste

13. 3. 2017
Autor: Digital

Brzké ukončení devizové intervence očekávají analytici, exportéři, importéři a připouští ho i sama ČNB. Řeší se přitom dvě klíčové otázky: Kdy přesně k ukončení intervencí dojde? Kam až může případně koruna vůči euru posílit? A především exportéři ještě přidávají: Mohu případné negativní dopady zmírnit?

To, že intervence skončí, je téměř jistota. Důvody k udržování koruny vůči euru nad hladinou 27 CZK/EUR zkraje letošního roku totiž definitivně pominuly, když byla odstraněna poslední překážka v podobě slabšího růstu spotřebitelských cen. Ukončení tak může přijít velmi brzy. Hlavní analytik společnosti AKCENTA CZ Miroslav Novák vidí jako nejpravděpodobnější termín ukončení kurzového závazku duben, případně začátek května, kdy budou mít členové bankovní rady České národní banky k dispozici novou makroekonomickou prognózu.

 Aleš Dubský

Co se potom stane s uměle podhodnocenou korunou? Scénářů existuje několik, nicméně všechny se shodují, že koruna bude po uklidnění těch největších turbulencí posilovat. Jako o testovací hladině se mluví o kurzu 25,50 korun za euro. Koruna se na ni může dostat relativně rychle. Pro importéry to je určitě dobrá zpráva, čeští vývozci ale musí počítat s tím, že období uměle fixovaného kurzu končí. Proto si stále více z nich začíná zajímat o možnosti zajištění proti negativnímu výkyvu kurzu. To ostatně potvrzuje i AKCENTA CZ Aleš Dubský, ředitel pro český trh společnosti AKCENTA. Ta už 20 let realizuje pro firmy devizové operace a zahraniční platební styk: „Zájem našich klientů, kterými jsou malé a středně velké firmy, o možnosti zajištění kurzu výrazně roste od konce loňského roku. Například v listopadu jsme uzavřeli v objemu téměř 10krát více termínových obchodů než v říjnu a tento trend pokračuje. Pokud meziročně porovnáme objem uzavřených termínových obchodů v prvních dvou měsících roku, tak vidíme více než dvojnásobný nárůst.“

Žraločí ploutve s eurem

Podle Dubského malé a středně velké firmy využívají pro zajištění především forwardové obchody, méně potom opce. „Využití forwardu je poměrně jednoduché a navíc u nás není spojeno s žádným poplatkem. Vždy společně s klientem zjistíme, jaké má potřeby a plány a na to hledáme co nejvhodnější a nejefektivnější řešení. V nabídce máme několik modifikací forwardů a jsme schopni nabídnout je i malým firmám. To je naše výhoda, spolu s výhodnějšími kurzy, oproti bankám,“ doplňuje Aleš Dubský.

AKCENTA CZ je českou společností, která na finančním trhu působí již 20 let. Úspěšně expandovala do Polska, Maďarska, Slovenska a Rumunska a v současné době tak patří mezi největší nebankovní devizové společnosti ve střední Evropě. Především malým a středně velkým firmám nabízí výhodnější směnné kurzy, rychlé a levné zahraniční platby a termínové obchody. Přesvědčilo se o tom již více než 30 tisíc jejích klientů.