Menu Zavřít

MBA studium jako benefit? Je správný čas si o něj říct

6. 3. 2017
Autor: CEMI

Home office, služební auto, notebook, telefon, stravenky, volná pracovní doba? U mnohých firem jsou již tyto benefity standardem. Nyní zažívá boom jiný zaměstnanecký benefit – manažerské studium MBA.

Od roku 2011, kdy vzdělávací institut CEMI působí na trhu, jsou patrné značné změny ve vnímání MBA studia jako zaměstnaneckého benefitu.

„V době, kdy jsme začali online MBA studium nabízet, byl stále velmi zřetelný vliv ekonomické krize, která umožnila mnoha zaměstnavatelům osekat benefity, bez toho, aniž by proti tomu jejich zaměstnanci protestovali,“ říká Mgr. Štěpán Mika, ředitel Central European Management Institute (CEMI), který se zaměřuje na vzdělávání manažerů MBA online už od roku 2011. „V té době u nás jednoznačně převažovali jako studenti lidé, kteří se pro MBA studium rozhodli, aby byli pro současné i potenciální zaměstnavatele atraktivnější a nemuseli se tak nejen bát o své místo, ale mohli dokonce pomýšlet i na povýšení,“ dodává.

Studiem MBA totiž tehdy vysílali svému zaměstnavateli jasný signál, že jsou ochotni na sobě tvrdě pracovat a obětovat i část svého osobního volna na profesní vzdělávání, a to dokonce za své vlastní náklady.

„V té době jsme zaznamenávali jen minimum firem, které by se na financování MBA studia svých zaměstnanců podíleli. Dnes je situace diametrálně odlišná, ekonomice se daří, což ruku v ruce s nejnižší mírou nezaměstnanosti v historii ČR hraje do karet spíše zaměstnancům než zaměstnavatelům, “ dodává Mgr. Štěpán Mika z Central European Management Institute (CEMI).

Podle Štěpána Miky je proto teď ta pravá doba zajímat se o MBA studium formou zaměstnaneckého benefitu. „Pokud si o tento benefit neřeknete svému zaměstnavateli nyní, tak už raději nikdy“, dodává s nadsázkou. Zaměstnavatelé si také uvědomují, že na rozdíl od „benefitů“ typu pingpongový stůl v odpočívárně, houpačky na terase, sauně či zenové čajovny se u studia MBA jedná o benefit, který je oboustranně prospěšný.

Mgr. Štěpán Mika, ředitel Central European Management Institute (CEMI)

Znalosti získané studiem MBA totiž zaměstnanec využije ve prospěch svého zaměstnavatele nejen při řešení každodenních úkolů, ale zejména při strategičtějších záležitostech, které mohou velmi výrazně ovlivnit výsledky firmy.

„Málokdo ví, že zaměstnavatel má dokonce možnost podílet se na stanovení toho, jaký problém se bude studia MBA řešit v diplomové práci, kterou naši studenti zpracovávají a získat tak jako výstup nejen kvalifikovanějšího zaměstnance, ale také ucelený strategický dokument, který zcela konkrétně a zejména prakticky řeší aktuální problémy firmy,“ dodává Mgr. Štěpán Mika.

Další klíčovou výhodou vnímání MBA studia jako zaměstnaneckého benefitu je také fakt, že zaměstnanci zůstává jako trvalá hodnota i po ukončení pracovního poměru. „Zatímco mobil a auto zaměstnavateli odevzdáte při skončení pracovního poměru, znalosti získané studiem vám již nikdo nevezme, stejně jako samotný titul MBA,“ uzavírá Mgr. Štěpán Mika.

Pokud chtějí zájemci začít studovat, neměli by meškat, nábory končí u některých oborů 8. března u dalších pak 15. března 2017.

Více o Central European Management Institute najdete na cemi.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).