Menu Zavřít

Monetizace internetu věcí – blýská se na lepší časy

17. 5. 2018
Autor: CRA

Odborníci odhadují, že na konci tohoto desetiletí bude do IoT sítí připojeno až několik miliard zařízení. Do roku 2025 by měl mít internet věcí potenciální ekonomický dopad až 11,1 miliardy dolarů ročně. Zatím se ale stále ještě o IoT více mluví, než vydělává. Tématu monetizace IoT se dotkne odborná konference CRA IoT Summit & Expo 2018, která se koná 25. května v Praze

Většina firem, která se již do oblasti IoT aktivně zapojila, hledá způsoby, jak co nejlépe a co nejdříve na internetu věcí vydělat. Realizují se první projekty. IoT proniká do průmyslu, zemědělství, zaznamenává prudký rozvoj v oblasti smart cities.
V České republice jsme v uplynulých dvou letech zaznamenali boom vývoje IoT infrastruktury. Funguje zde hned několik poskytovatelů IoT sítí, které teprve hledají reálné využití. České Radiokomunikace (CRA) postavily základní LoRaWAN síť na bázi své dosavadní vysílací a IT infrastruktury. Další dostavbu sítě realizují na základě reálných projektů a poptávky. IoT sítě mohou vydělávat v případě, že budou využívané. Modelem, který v budoucnu může uspět, je také využití různých sítí v rámci jednoho řešení. Každá technologie (LoRaWAN, Sigfox, NB-IoT atd.) je vhodná pro jiný typ dat a v rámci jednoho řešení lze využít informace z různých typů zařízení.

 Přednáška

Dalším předpokladem zisku jsou propojené služby a end to end řešení, nejčastěji realizovaná ve spolupráci s dalšími subjekty a partnery. Máme na mysli projekty realizované ve spolupráci dodavatele hardwaru, poskytovatele infrastruktury a prostředí pro ukládání dat, až po dodavatele konečné aplikace. Výhodou je rovněž nabídka služeb v rámci balíčků, kdy zákazník platí podle svých požadavků a využití IoT infrastruktury.

Kromě základních kamenů IoT – hardwaru, infrastruktury a aplikace je nutné myslet na ukládání dat, jejich využití a bezpečnost. Internet věcí má za sebou velké množství dat a běžná úložiště nejsou na tento nápor připravena. To nahrává velkým poskytovatelům těchto služeb, kteří také mohou zaručit jejich zabezpečení. Ideální jsou takové cloudové služby, které jsou technologicky neutrální. Splňuje to například CRA IoT Cloud, který lze využít pro jakoukoliv platformu i mimo LoRaWAN.

Všech těchto témat se dotýká třetí ročník odborné konference CRA IoT Summit & Expo 2018. Nově konferenci doplní výstavní část, zaměřená na IoT hardware. Konferenci uvede John Gole, ředitel výzkumných programů v oblasti telekomunikací ze společnosti IDC. CRA IoT Summit & Expo 2018 pořádají České Radiokomunikace (CRA). Partnerem je dodavatel informačních systémů a aplikací, společnost KOMIX. V letošním roce je odborný program poprvé propojen i s pražským kolem soutěže CRA IoT Hackathon. CRA IoT Summit & Expo a hackathon se konají v pátek 25. května 2018 od 9:00 h v prostorách Národní technické knihovny v Praze.

Další informace a možnost registrace najdete na webu iotsummit.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).