Menu Zavřít

Obrat ve vnímání IT priorit ve zdravotnictví?

14. 12. 2015
Autor: WEBCOM

Více než polovina ředitelů nemocnic očekává v roce 2016 výrazné investice do oblasti IT. Výzkum provedený v květnu roku 2015 dále ukazuje, že přes 70 % těchto vrcholových manažerů považuje práci s klinickými a ekonomickými daty za oblasti s největšími rezervami. Všechna tato fakta prokazují, že managementy zdravotnických zařízení cítí intenzivní potřebu řešit tento neuspokojivý stav.

Běžnou praxí ve zdravotnických zařízeních je například příjem papírových faktur. Údaje z nich je následně nutné ručně přepisovat do systému, popřípadě je třeba k takovému dokumentu přiložit naskenovanou či elektronickou fakturu. Všechny tyto činnosti znamenají nejen vysoké personální náklady, ale především vysoké riziko chybovosti takového přenosu dat. „Cestou z této situace je napojení sofistikovaného ekonomického systému a řešení pro zdravotnická zařízení na systém umožňující převod vstupních dokumentů do elektronické podoby,“ nastiňuje řešení obchodní ředitel společnosti WEBCOM Pavel Vaněk. „Pokud bude mít nemocnice náš systém na elektronizaci a vytěžování dokumentů, automaticky se data z dokladů přenášejí do ekonomického systému. Kompetentní pracovník účetního oddělení jen provede kontrolu vytěžených dat a na jedno kliknutí zaúčtuje do Microsoft Dynamics NAV. V nejnovější verzi je ovládání přirozeně intuitivní a díky novým funkcionalitám pro oblast zdravotnictví je systém uživatelsky velmi přívětivý.“

Přehledné zobrazení vybraných dat po přihlášení do ekonomického systému Microsoft Dynamics NAV. Přehledné zobrazení vybraných dat po přihlášení do ekonomického systému Microsoft Dynamics NAV. Foto: WEBCOM.

Komplexní řešení společnosti WEBCOM rozšiřuje funkcionalitu Microsoft Dynamics NAV o specifické procesy zdravotnických zařízení a zajišťuje soulad s povinnou legislativou. Jednou z výhod je například vylepšené výkaznictví (PAP – podpůrný analytický přehled). Zahrnuje nařízení a datové informace, které musejí zdravotnická zařízení předkládat svému zřizovateli. Další procesy a nastavení zjednodušují mnohdy nesmírně komplikované schvalování dokumentů. Vzhledem k faktu, že v systému je veškerá dokumentace elektronická, zkracuje se reálný čas schvalovacího procesu a zefektivňuje práce odpovědných osob.

„Dalším specifikem našeho řešení pro zdravotnická zařízení je nová funkcionalita žádanek v prostředí Microsoft Dynamics NAV. Tento modul je rozdělen na žádanky skladové a obecné,“ pokračuje Pavel Vaněk. „Skladové žádanky vhodně doplňují procesy skladové logistiky, typicky pak ve skladu materiálu technického zabezpečení nebo skladu zdravotnického materiálu. Obecné žádanky pak slouží k zajištění provozních a personálních požadavků.

Řešení Microsoft Dynamics NAV od WEBCOMu usnadňuje práci se žádankami a zrychluje proces schvalování. Řešení Microsoft Dynamics NAV od WEBCOMu usnadňuje práci se žádankami a zrychluje proces schvalování. Foto: WEBCOM.

Se všemi výše uvedenými výhodami komplexního řešení společnosti WEBCOM budou moci již brzy pracovat uživatelé ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, Fakultní nemocnici u Sv. Anny v Brně i například pracovníci Státního zdravotního ústavu,“ uzavírá Pavel Vaněk ze společnosti WEBCOM.

Jarmila Jelínková

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).