Menu Zavřít

Online studium – budoucnost vzdělávání nebo ztráta času

2. 10. 2017
Autor: Pavel Danyi

Navzdory všudypřítomným technologiím a internetu stále převládá nedůvěra vůči online vzdělávání. Je efektivní online vzdělávání vůbec možné? A pokud ano, jaké studium prostřednictvím internetu byste si měli zvolit?

Studium online formou je dnes víc než kdykoliv předtím značně diskutovaným tématem. Obrovský pokrok technologie a dostupnost internetu umožňují školám poskytovat online kurzy a firmám zase online školení. V dnešní době už není ničím zvláštím ani koučování prostřednictvím Skypu.

Vraťme se ale zpátky k tématu online vzdělávání. Ačkoliv studium prostřednictvím internetu v různých formách existuje už několik let, stále se střetává s vlnou kritiky a skepticismu. Nejčastěji diskutovaný je právě přínos online studia a porovnávání s klasickou formou výuky.

Záleží pouze na studenovi, jestli je jeho online studium přínosné

Velmi důležitým faktorem je kvalita materiálů a systémů, přičemž samozřejmě platí, že čím lépe jsou zpracované studijní podklady, tím lepší jsou podmínky pro efektivní online studium. Nakonec je ale i tak všechno na samotných studentech, kteří se sami rozhodují, kolik času a energie jsou ochotní na studium vyložit. Toto je nejdůležitější otázka, kterou byste si měli položit předtím, než se pustíte do online studia. V případě, že jste se do učení museli neustále nutit a věci často necháváte na poslední chvíli, online forma vzdělávání pro vás možná není to pravé. Pokud ale nemáte problém efektivně organizovat svůj volný čas a své činnosti si umíte dobře uspořádat, studium z domova pro vás nebude žádný problém. Základem je dobrá sebedisciplína a schopnost své aktivity pečlivě plánovat.

Online studium i v České republice?

Ani v České republice zatím není dostupnost 100 % online studia běžným jevem. Postupně se ale tento trend dostává i k nám. Mezi nejznámější online školy působící v České republice patří LIGS University, americká univerzita se sídlem v USA, která online studium poskytuje i ve slovenštině a češtině, přičemž k dispozici jsou také jazyky angličtina a španělština.

Na LIGS University je možné studovat profesně zaměřené programy MBA (Master of Business Administration), MSc (Master of Science), DBA (Doctor of Business Administration) a PhD (Doctor of Philosophy). Jelikož se jedná o profesní vzdělávání, studenty LIGS University jsou hlavně lidé působící na různých manažerských pozicích na vyšším i nižším stupni řízení, kde mohou uplatnit znalosti, které během studia načerpali.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).