Menu Zavřít

Předschválený úvěr není sázkou na jistotu. Proč vám banka nedá, co slibuje?

29. 4. 2019
Autor: ISS

Setkali jste se už s tím, že vás banka lákala na předschválený úvěr? S takovou atraktivní nabídkou kdekdo propadne dojmu, že není nutné tvořit finanční rezervu, když má u banky své jisté. Pokud se dostanete do problémů, jednoduše požádáte o svou předschválenou půjčku. Jenže tak jednoduché to není.

Být věrný jedné bance více jak 10 let není v Česku žádná výjimka, Češi jsou konzervativní a neradi přelétají od jednoho ke druhému. Díky věrnosti si ale tak mnoho klientů vyslouží „lepší zacházení,“ tedy výhodnější podmínky u řady bankovních produktů, mezi kterými může být i předschválená půjčka. Pokud ale právě na ni spoléháte jako na jistotu, pak je na čase otevřít oči.

Jak se o předschválené půjčce dozvíte?

Jestliže vám banka předschválí půjčku, pak se nebojte, že byste se o ní nedozvěděli včas. Banka se postará o to, aby se tato informace na vás valila ze všech stran a stále dokola. Dočíst se tak o ni můžete:

  • v internetovém bankovnictví,
  • v měsíčním výpisu,
  • v letáku adresovaném právě vám,
  • v e-mailu nebo SMS.

Předčasná radost není na místě. Proč?

Sjednat půjčku není jen tak, a to ani v případě té předschválené. Rozhodně nepočítejte s tím, že přijdete do banky a oni vám ještě ten den zašlou předschválenou sumu na účet, v mnoha případech se nemusíte dočkat ani slibované částky a ve výjimečných situacích může nastat i to, že půjčku nezískáte vůbec.

Jak je to možné?
Banka vás nezná! Jste sice její dlouholetý klient, kterému pravidelně přichází na účet výplata, avšak kromě těchto vašich příjmů banka nezná vaše výdaje, nemá ponětí o vaší bonitě, která se posuzuje i na základě vašeho rodinného stavu, netuší ani to, jestli máte záznam v registru dlužníků, jestli jste zaměstnaní na dobu určitou nebo neurčitou, jestli máte jen brigády nebo jste nově nastoupili do práce a jste ve zkušební době.

Navíc váš předschválený účet mohou zkomplikovat i jiné dluhy. Co když splácíte úvěr u konkurenční banky? Ani o tom nemá vaše domovská banka povědomí.

Když banka podmínky úvěru nezmění, zbystřete! Konkurence může být levnější.

Některé banky ale garantují, že předschválený úvěr je jednou daný a úvěrový limit tak klientovi za žádných okolností nesníží. V tomto případě je ale velmi pravděpodobné, že u konkurence seženete takový úvěr mnohem levněji.

Potřebujete-li půjčit, pak se samozřejmě vyplatí oslovit vaši banku, máte-li předschválený úvěr, je vhodné se o něj zajímat, vždy ale berte v potaz i ostatní nabídky. Zeptejte se také u jiných bank na podmínky a následně je porovnejte s podmínkami té vaší. Porovnávat půjčky můžete třeba na internetu, díky online srovnávačům ušetříte čas a zároveň si vše můžete rozmyslet v pohodlí domova.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).