Menu Zavřít

Přišel si zkusit netradiční sport, teď se připravuje na MS

2. 1. 2017
Autor: Curling promo

Ve švédském Östersundu se tento týden uskuteční Mistrovství světa juniorů v curlingu B, ve kterém se utkají reprezentační týmy o postup do nejlepší světové desítky. Soutěžní atmosféru klíčového mezinárodního turnaje si vychutná i Lukáš Klípa (19), který bude pomáhat českému týmu s rozehrávkou prvních kamenů.

Vrcholí vám příprava před Mistrovstvím světa juniorů B, jaké na turnaji máte cíle?

Hlavním cílem je zisk medaile, která nám zajistí postup na Mistrovství světa A. Nejprve ale chceme vyhrát základní skupinu tak, abychom jednoduše postoupili do čtvrtfinále a nemuseli čekat na výsledky dodatečných kritérií, které určí další postupující. Ve čtvrtfinále už bude záležet zápas od zápasu.

Co jste s týmem doposud udělali proto, aby se Česká republika umístila na postupových příčkách?

S týmem trénujeme tři hodiny týdně v rámci tréninků určených pro reprezentaci. Na nich se zaměřujeme především na taktiku hry a techniku odhozu a metení. Kromě nich každý trénujeme i v klubových časech a hrajeme zápasy o víkendech. V prosinci jsme skončili druzí na turnaji v rakouském Kitzbühlu, kde jsme hráli proti týmům, které potkáme i ve Švédsku.

Kdo jsou vaši největší soupeři?

Pro mě jsou nejtěžšími soupeři Rusové. Naposledy jsem s nimi prohrál o dva centimetry a dlouhodobě s nimi mám špatnou zkušenost. A moc nevím co čekat od Italů, kteří přijedou se zcela novým týmem.

Jak hodnotíš úroveň České republiky? Jsou zde podmínky pro to stát se dobrým hráčem?

Myslím, že se nám v poslední době daří budovat silnou žákovskou a juniorskou základnu. V Praze máme specializovanou curlingovou halu na Roztylech, hraje se i na Zbraslavi a jinde po republice. Jako juniorská reprezentace máme navíc k dispozici trenéra z Kanady, takže věřím, že podmínky pro to stát se dobrým curlerem, zde jsou.

Proč ses rozhodl s curlingem začít?

Na curling mě poprvé vzala máma, kterou zase pozval její zaměstnavatel. Curling si šli s kolegy zahrát za odměnu. Takže jsem vlastně začal díky komerční akci.

Jak probíhala komerční akce?

S mámou a jejími kolegy jsme měli k dispozici dráhu i s instruktorem, který byl celou dobu s námi. Vysvětlil nám pravidla, pomohl nám se naučit techniku odhozu, radil nám, kdy máme kameny mést a kdy naopak nemést. K dispozici jsme dostali košťata i kluzné návleky, díky kterým jsme se mohli po ledu klouzat jako profíci.

Jak bych měla postupovat, pokud bych si chtěla jít s kamarády či kolegy zkusit curling?

Obraťte se na stránky , kde najdete kontakt na osoby, které vám zajistí pronájem drah a seženou instruktora, který se o vás na akci postará. Kromě curlingové dráhy si můžete také pronajmout prostor restaurace, ze které je výhled přímo na ledovou plochu. V restauraci jsou vám také ochotni připravit raut či se postarat o zajištění všeho potřebného pro uskutečnění pracovní schůzky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).