Menu Zavřít

První peer-to-peer pojištění v Česku

30. 10. 2017
Autor: P2P pojištění

Peer-to-peer pojištění je druh pojištění, který vychází z konceptu sdílené ekonomiky. Zatímco v jiných oborech je sdílená ekonomika už celkem známý a oblíbený ekonomický model, v pojištění to ještě neplatí. A to ani ve světě. PRVNÍ KLUBOVÁ pojišťovna se rozhodla rozvířit nudné vody pojišťovnictví a přišla s novým, moderním produktem.

Sdílenou ekonomiku známe. Jezdíme na dovolené do bytů pronajímaných lidmi přes Airbnb, stále častěji volíme přepravu v autech obyčejných řidičů díky službě Uber, a to ani nemluvíme o oblibě crowfoundingových projektů. Sdílená ekonomika zkrátka funguje a lidé ji vyhledávají, tak proč by nemohla fungovat i v pojišťovnictví?

Peer-to-peer

Kde se toto spojení vzalo a co vlastně znamená? Peer-to-peer, P2P, klient-klient nebo rovný s rovným, všechna tato označení znamenají to samé. Označení bylo poprvé použito pro typ počítačových sítí, ve kterých spolu komunikují přímo jednotliví klienti (uživatelé). Opakem je model klient-server, kdy klienti komunikují s centrálním serverem.

Peer-to-peer pojištění

A na takovém principu funguje i peer-to-peer pojištění. P2P pojištění je v zásadě postaveno na vzájemných vazbách mezi pojištěnými. Ti vkládají peníze za pojistné do společného fondu, se kterým pojišťovna sice hospodaří (vyplácí pojistné plnění), ale zisk se dělí zpátky mezi pojištěné. To také klade tlak na samotné členy, protože jsou motivováni nemít škody (potažmo nepodílet se na pojistných podvodech), a tak získat svůj podíl na zisku.

PRVNÍ KLUBOVÁ pojišťovna

Jedinou pojišťovnou u nás, která funguje na P2P principu, je PRVNÍ KLUBOVÁ pojišťovna. Jak to funguje? Jak vyplývá z názvu, abyste se mohli pojistit, musíte být členy klubu. To je poměrně důležité a vychází to z filosofie sdílené ekonomiky. Tedy, že znáte ostatní členy, se kterými sdílíte svůj majetek, respektive peníze. Nechcete ve svém „klubu“ nezodpovědné lidi, protože vám záleží na tom, abyste na konci roku dostali část svého pojistného zpět. Do klubu vás tak může pozvat kamarád, ale můžete se tam přihlásit i sami. Jen je potřeba projít krátké telefonické interview se zaměstnancem pojišťovny, který ověří, že rozumíte P2P pojištění. Členství klubu nic nestojí a k ničemu nezavazuje. Nemusíte nikoho dalšího pozvat, ani si uzavřít pojištění. To můžete nechat na později, nebo jen pozvat přátelé, kteří by mohli mít zájem o novou pojistku. A pokud se vaši přátelé skutečně pojistí (a vy také), tak vám zvýší vaši úsporu.

Je v tom háček?

Říkáte si, že to zní všechno pěkně a musí tam být nějaký háček? Není. Po připojení do klubu už vše probíhá klasicky, vyberete si produkt, sjednáte si ho (online samozřejmě) a žijete spokojeně jako předtím. Vlastně spokojeněji, protože v případě, že nebudete mít škodu, tak na konci roku dostanete část pojistného zpátky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).