Menu Zavřít

Půjčky pro problémové klienty? Prozradíme, co od nich můžete čekat

21. 5. 2018
Autor: půjčky.cz

Abyste získali nějakou tu finanční rezervu, už dávno nemusíte do banky. Dneska vám vlastně stačí už pouze počítač s připojením na internet a trocha toho volného času. Drtivou většinu půjček – a to ať už těch bankovních či nebankovních – dnes totiž sjednáte online. Při brouzdání na internetu a vyhledávání nejvýhodnější nebankovní půjčky jste ale možná narazili na speciální skupinu půjček pro problémové klienty. Jaké půjčky sem patří a jaká jsou jejich specifika? Prozradíme níže.

Půjčky pro ty, kterým jinde nepůjčí

Drtivá většina žadatelů o půjčku míří v první řadě do banky. Pokud ale bankovní úředník zjistí, že by byl daný žadatel pro banku příliš rizikovým klientem, jeho žádost o půjčku bez pardonu zamítne. Pak tomuto konkrétnímu žadateli nezbývá nic jiného, než požádat o pomoc nebankovní společnost. Pokud ale nemůže či nechce dokládat příjem od zaměstnavatele anebo má negativní záznam v některém z úvěrových registrů, také některé nebankovní společnosti mohou jeho žádost zamítnout. Oním posledním záchranným kruhem jsou nebankovní půjčky pro problémové klienty, které ovšem nejsou tak úplně bez rizika.

Půjčky bez doložení příjmu

První skupinou půjček, které spadají do kategorie půjček pro problémové anebo rizikové klienty, jsou půjčky bez doložení příjmu. Jak již jejich název napovídá, jde o produkty, u nichž nemusíte dokládat příjem třeba potvrzením od zaměstnavatele. To ovšem neznamená, že by společnosti váš příjem nijak neověřovaly. Protože jim to ukládá zákon, příjem ověřovat musí. Mají k tomu ale většinou mnoho interních nástrojů a možností, takže potvrzení od zaměstnavatele nevyžadují. Tento typ půjček je tak vhodný pro osoby, které nemohou doložit příjem od zaměstnavatele anebo příjem vlastně vůbec dokládat nechtějí.

Půjčky bez registru

Další neméně oblíbenou skupinou půjček pro problémové klienty, jsou půjčky bez registru. I tady lze poměrně jednoduše odhadnout, jak tyto půjčky fungují. Společnosti, které je nabízejí, do registrů buďto vůbec nenahlížejí, anebo záznam zde neberou jako překážku pro poskytnutí půjčky. Pokud vás tedy v bance či u jiné nebankovní instituce odmítli z důvodu záznamu v registru dlužníků, nezoufejte! Pořád existují společnosti, které vám i přes tuto nepříjemnou komplikaci půjčí.

Půjčky pro rizikové klienty nejsou tak úplně bez rizika

V první řadě je nezbytně nutné mezi sebou jednotlivé půjčky porovnat. Pozornost byste měli věnovat nejen výši úroku, ale také hodnotě RPSN, která má mnohem lepší vypovídací schopnost. Od věci také není nahlédnout do internetových fór a diskuzí, kde se o daném poskytovateli dozvíte mnoho cenných informací. Počítejte také s tím, že riziko, které daný poskytovatel podstupuje, se musí někde zákonitě projevit. Nejčastěji jde pochopitelně o výši úroků. Za rizikovou půjčku si zkrátka musíte připlatit. Vysoké jsou ale také sankce v případě porušení smluvních či obchodních podmínek. Pokud proto víte, že další půjčku nebudete schopni uhradit, neprodleně kontaktujte věřitele a spravte jej o své aktuální situaci. Dohodnout se můžete na odkladu splátek anebo nově rozvrženém splátkovém kalendáři.

Tento článek vznikl za spolupráce největších srovnávačů finančních produktů půjčky.cz, úspory.cz, coolpůjčky.cz a PůjčkyHned.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).