Menu Zavřít

Spotřebitelský úvěr splácí každý třetí. Víte, jak nespadnout do dluhové spirály?

12. 3. 2018
Autor: Dotfox

Spotřebitelé ztrácejí trpělivost se šetřením a podléhají impulzivním nákupům na splátky. Spotřebitelský úvěr splácí přibližně třetina Čechů. Přičemž každý třetí dlužník má sjednáno dvě a více půjček. Proč nakupujeme na splátky? A co dělat, abychom se neocitli v dluhové pasti?

Čeští spotřebitelé se čím dál více zadlužují spotřebitelskými úvěry. Podle průzkumu České bankovní asociace, kterou provedla společnost NMS Market Research, splácí spotřebitelský úvěr přibližně každý třetí občan České republiky. Přičemž třetina zadlužených obyvatel si půjčuje rizikovým způsobem a splácí dvě i více půjček najednou.

U spotřebitelů převažují nebankovní půjčky a nákupy na splátky přímo od prodejce. Jejich výhodou je rychlé zřízení bez ověřování příjmů. Přitom bankovní úvěr splácí pouze dvě pětiny všech zadlužených.

Proč podléháme nákupům na splátky?

Z aktuálního výzkumu zároveň vyplývá, že lidé jsou méně ochotni spotřebu odkládat a na produkt si naspořit. Tento fakt přiznalo 37 % lidí se spotřebitelským úvěrem. Spotřebitelé zároveň nakupují impulzivněji a podléhají slevovým akcím. Téměř polovina z nich si produkt pořídila na splátky z důvodu cenového zvýhodnění.

A na co si nejvíce půjčujeme? V polovině případů to je elektronika a bílé zboží, k jehož nákupům postačí malé půjčky. Následuje financování automobilu úvěrem, vybavení domácnosti a rekonstrukce bydlení.

Před sjednáním se vyplatí úvěry porovnat

Jednotlivé úvěry od bankovních a nebankovních společností se od sebe výrazně liší. Aby se celý nákup zbytečně neprodražil a spotřebitel nepropadl kolotoči splátek a vysokých sankcí, je lepší vždy jednotlivé úvěrové produkty porovnat a zjistit jejich možnosti. K tomu můžete využít srovnávací portál půjčka.co. Srovnání půjček a racionální výběr úvěru s odpovědným posouzením schopnosti splácet minimalizuje riziko úpadku do dluhové spirály.

Rizikové úvěry směřují do dluhové pasti

Závažným problémem je úpadek do dluhové pasti, při kterém spotřebitelé nejsou schopni splácet své závazky a na splátky půjček si sjednávají další úvěry. Toto vytloukání klínu klínem bohužel může mít fatální následky v podobě předlužení a osobního bankrotu.

Za rizikové půjčování je považováno splácení dvou a více úvěrů. Průzkum trhu odhalil, že do rizikové skupiny patří každý třetí Čech, který splácí úvěr. K nejrizikovějším skupinám obyvatel patří muži ve věku od 35 do 54 let. Rizikovou skupinou jsou také domácnosti s nízkými úsporami pod 10 000 Kč. V této kategorii je zadlužena každá třetí domácnost. Dobrou zprávou je, že sklon k rizikovým půjčkám klesá s vyšším vzděláním a vyššími úsporami domácností.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).