Menu Zavřít

Těžitelné kryptoměny tvoří více jak 80 % kryptoměnového trhu

31. 5. 2019
Autor: Futurino

V dnešní době je k dispozici opravdu široká nabídka kryptoměn, ať už na samotné těžení, nebo nákup. Člověk má opravdu hodně možností.

Věděli jste, že těžitelné kryptoměny jsou mnohem cennější nežli netěžitelné?

Na internetových stránkách coinmarketcap je v současnosti evidováno 2 212 kryptoměn s celkovou tržní kapitalizací pohybující se okolo 260 miliard amerických dolarů. Statistiky, které byly prováděny ke konci května 2019, ukazují, že těžitelné digitální měny jsou těmi nejcennějšími kryptoměnami na trhu. To dokazuje i fakt, že deset nejcennějších těžitelných kryptoměn (z top 20 kryptoměn) představuje 80 % veškeré kryptoekonomie.

 Celková tržní kapitalizace kryptoměnového trhu

Co jsou to vlastně těžitelné kryptoměny? Jedná se o kryptoměny, které je, jak už jejich označení napovídá, možné těžit. Těžba kryptoměn spočívá v hledání určitého řetězce znaků, a kdo jako první najde správné pořadí, získává odměnu. Tím se do oběhu dostávají další kryptoměny a jeden z těžařů je odměněn. Těžit může každý doma pomocí téměř každého počítače. Více informací o těžbě naleznete zde: Co je a jak funguje těžba kryptoměn

„Top deset těžitelných kryptoměn tvoří 80 % kryptoměnového trhu.“

Jak je vidno, aktuálně existuje opravdu hodně kryptoměn. Ovšem jen hrstka z nich jsou kryptoměny s významnou fiat hodnotou a velkou komunitou lidí, kteří ji podporují.

Pokud se nebudeme bavit o dvaceti nejlepších, ale pouze deseti, tak v top 10 nejhodnotnějších kryptoměnách (podle tržní kapitalizace), nalezneme pouze pět těžitelných kryptoměn. Ostatní velké kryptoměny, jako Ripple XRP, Stellar XLM, různé ICO (veřejné nabídky mincí) a několik dalších kryptoměn, jenž používají mechanismus PoS (Proof-Of-Stake), byly prozatím vytěženy.

Mezi těchto 5 zmíněných těžitelných kryptoměn zařazené v top 10 se řadí: Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Litecoin, Bitcoin SV. Tyto kryptoměny mají dohromady tržní kapitalizaci okolo 200 miliard dolarů, což představuje zhruba 77 % čistého jmění celého kryptografického ekosystému.

Zbytek netěžitelných kryptoměn (z top 10) má celkovou hodnotu přibližně 36 miliard dolarů, což představuje nějakých 14% celé ekonomiky.

 Top 10 kryptoměn podle tržní kapitalizace – 5 těžitelných kryptoměn je zvýrazněno zeleně.

Celkově je v žebříčku top 20 nejhodnotnějších kryptoměn k dispozici pouze deset těžitelných kryptoměn. Mimo výše zmíněné digitální měny BTC, ETH, BCH, LTC a BSV je zde pak ještě ADA, TRX, XMR, DASH a ETC. Tyto těžitelné kryptoměny mají hodnotu 8,5 miliardy dolarů, což je 3,2 % z hodnoty celého ekonomického odvětví.

Jak vidíte, tak oněch top deset těžitelných mincí dohromady představuje 80% trhu a má tedy nesrovnatelně vyšší hodnotu nežli zbylých 2 202. Veškeré těžitelné mince, mohou být vytěženy prakticky kýmkoliv se standardním GPU a ASIC těžebním zařízením. Někteří příznivci mincí jako XMR nebo ETH věří v jakousi formu odporu těchto měn vůči ASIC. Ačkoliv, když došlo ke spuštění kryptoměny LTC (Litecoin), jenž měla být vůči ASIC odolná, toto tvrzení okamžitě selhalo.

Těžařské skupiny kryptoměn (mining pools)

Zajímavostí je, že všech pět těžitelných kryptoměn v desítce nejhodnotnějších měn má stejné těžařské skupiny (tzv. mining pooly), které mince těží. BTC i BCH mají velké překrytí těžařských skupin, které zpracovávají mince na obou sítích, včetně organizací jako BTC.com, Antpool, Bitcoin.com a Viabtc. Podobně se síť LTC překrývá se sítěmi BTC i BCH se skupinami jako F2pool, Antpool, Poolin a Viabtc.

 Na obrázku je krásně vidět, jak těžařské skupiny kryptoměn BTC a BCH mají značný přesah spolupracujících těžařů zpracovávajících oba řetězce.

Za zmínku stojí také to, že na všech sítích mají tyto propletené těžařské skupiny dominantní podíl hashratu v každé síti. ETH má na druhou stranu velmi málo překrývajících se skupin těžařů s výjimkou prominentního F2poolu, který zachycuje velký podíl hashratové síly ETH. Na konci prvního čtvrtletí letošního roku zaznamenal BTC i BCH slušné množství neznámých těžařů. V současné době neznámí těžaři zpracovávající BCH zachycují zhruba 13,4 % síťového hashratu, zatímco neidentifikovaní těžaři na BTC řetězci mají přibližně 5,6 % současného hashratu.

 Jak je vidět na obrázku, tak kryptoměny ETH a LTC mají s výjimkou F2poolu mnohem menší přesah těžařů.

V dnešní době je k dispozici opravdu široká nabídka kryptoměn, ať už na samotné těžení, nebo nákup. Člověk má opravdu hodně možností.

Těžení kryptoměn je hodně často kritizováno, kvůli údajnému „plýtvání“ energetickými zdroji. I když to není až tak úplně pravda, hodně se o tom mluví. Tak či tak, zde mohou mít v budoucnosti značnou výhodu před-těžené mince, které se zbavily systému algoritmu PoW (Proof-of-work). Otázkou je, jak moc jim tato skutečnost pomůže. Ačkoliv data jasně ukazují, že těžitelné kryptoměny jsou v součtu o mnoho procent hodnotnější než netěžitelné kryptoměny, uvidíme, jaký to bude mít vliv v budoucnosti.

Veřejnost a obecně kryptokomunita vidí, že velká část největších světových těžařských skupin diverzifikuje svůj hashrate, což demonstruje jejich víru v těžitelné kryptoměny.

Co si o skutečnosti, že osm těžitelných digitálních měn, je značně cennějších než zbytek celé kryptoekonomie, myslíte vy? A co si myslíte o názorech, že kryptoměny jsou na dně?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).