Menu Zavřít

V bance vám nepůjčili? Jděte jinam, ještě předtím se ale snažte navýšit bonitu

24. 9. 2018
Autor: dotFox

Šli jste pro půjčku do banky a odmítli vás? Nemusíte se ihned vrhat do spár nebankovních společností, raději se zamyslete nad svou finanční situací a snažte se zvýšit šanci na získání půjčky. Víme, jak na to.

Spotřebitelský úvěr nabízí všechny banky, pokud tak nepochodíte u jedné, můžete zkusit štěstí u druhé. Rozhodně ani nemusíte obíhat desítky poboček, o půjčku snadno zažádáte online. Přes internet stačí vyplnit pár základních informací a uvést kontakt, během několika málo minut se dozvíte, zda jste prošli schvalovacím procesem či nikoliv. Pokud neuspějete u žádné z bank, pak se zaměřte:

- na vaši bankovní historii, - na vaše příjmy a výdaje,
- na vaše dosavadní dluhy.

Pozitivní bankovní historie se vám vyplatí

Čím více o vás banka bude vědět, tím větší budete mít šanci na získání půjčky. Veškerá historie by samozřejmě měla být v pozitivním duchu. Je vhodné mít například u banky:

- běžný účet, na který vám pravidelně chodí výplata, - spořicí účet, na kterém máte alespoň něco málo naspořeno, - půjčku, kterou řádně a včas splácíte.

Má-li banka přehled o vašich příjmech i výdajích, pak máte šanci nejen na úspěšné schválení úvěru, ale i na výhodnější podmínky a nižší úrok. Pokud víte, že vás půjčka v budoucnu nemine, vyplatí se u jedné z bank budovat si pozitivní historii.

Jak zvýšit bonitu? Splaťte dluhy, navyšte příjmy, dejte do zástavy majetek

Banku zajímá hlavně vaše bonita. Tu ovlivňují především příjmy, bohužel výrazně snížit bonitu ale může negativní záznam v registru dlužníků. I proto se vyplatí ještě před žádostí o úvěr, zbavit se všech dluhů. Je-li to možné, splaťte všechny dosavadní půjčky, nebo alespoň ty, u kterých jste v prodlení.

Dlouhodobé půjčky se nejspíš tak rychle nezbavíte, snažte se ji alespoň pravidelně splácet bez prodlení. Pokud se ani přes vaši snahu nepodaří bonitu navýšit, pak je nutné:

- navýšit příjmy,
- přizvat k žádosti spolužadatele či ručitele.

Co se příjmů týká, můžete zažádat o zvýšení mzdy, nebo si najít přivýdělek. Jestliže s příjmy nepohnete, musíte ke své žádosti přizvat druhou osobu, díky tomu vaše příjmy výrazně narostou, nebo dát do zástavy majetek, kterým tak budete ručit pro případ, že se dostanete do neschopnosti splácet.

Negativní záznam v registru vám může zavřít dveře do všech bank

Máte-li jednou negativní záznam v registru dlužníků SOLUS, pak se ho jen stěží zbavíte. Záznam je totiž veden v evidenci ještě tři roky po splacení dluhu. Zažádat můžete o výmaz.

Pozor, v registru ale nejsou vedeny jen dluhy, které máte u bank, najdete tam i nesplacené závazky vůči mobilním operátorům nebo dodavatelům energií. Proto kromě bankovních úvěrů je nutné pamatovat také na dluhy, které máte u nejrůznějších poskytovatelů služeb.

Jestliže se vám nepodaří se vymanit z registru dlužníků, nezbývá vám nic jiného než se obrátit na nebankovní společnosti. Ty i přes zpřísnění podmínek a novelizaci zákona stále nabízí půjčky bez registru.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).