Menu Zavřít

Vybíráme penzijní společnost

16. 10. 2017
Autor: ČSOB

Rozhodli jste se pro penzijní spoření? Jedná se o dlouhodobý závazek, proto to je důležité věnovat výběru té správné společnosti zvýšenou pozornost. Pozorně si nastudujte, které společnosti u nás působí, a zvažte jejich důvěryhodnost, než některé svěříte své úspory.

Kdo nabízí penzijní spoření

Bezpečné zhodnocení úspor na penzi poskytují penzijní společnosti, které obhospodařují účastnické fondy, do nichž jsou ukládány úspory na penzijní spoření – vaše vlastní příspěvky, státní příspěvky a případné příspěvky od zaměstnavatele. Vybraná investiční strategie pak rozhoduje, jakým způsobem a o kolik vložené peníze zhodnotí. Proto byste se měli v nabídce jednotlivých penzijních společností dobře zorientovat.

Z kterých společností vybírat

V České republice v současnosti působí 8 penzijních společností – Allianz penzijní společnost, AXA penzijní společnost, Conseq penzijní společnost, ČSOB Penzijní společnost, KB Penzijní společnost, NN Penzijní společnost, Penzijní společnost České pojišťovny, Penzijní společnost České spořitelny. Všechny jmenované penzijní společnosti se pokouší zhodnotit úspory svých klientů tak, že investují do dluhopisů, podílových fondů, akcií bankovních účtů, termínovaných vkladů atd. Rozdíl je v různých strategiích, které mají různou míru úspěšnosti. Proto je velmi důležité, jakou penzijní společnost si vyberete.
Na co se zaměřit při vyhledávání informací

Při vybírání konkrétní penzijní společnosti byste si měli vyhledat odpovědi na tyto otázky:

➢ Jak dlouho společnost funguje?
➢ Kolik má klientů?
➢ Jak širokou nabídku fondů má a jaké bylo jejich zhodnocení v minulosti?
➢ Účtuje si poplatky?
➢ Má na svém webu kalkulačky, kde si můžete spočítat různé údaje?

Informace byste měli najít jednoduše na webových stránkách jednotlivých společností, kde by měly být umístěny také kalkulačky, kde byste si mohli spočítat různé údaje a penzijní spoření porovnat.

Bezpečné spoření

Nad jmenovanými společnostmi vykonává dozor Česká národní banka a Ministerstvo financí. Úspory klientů stojí mimo majetek penzijní společnosti, proto je tento typ spoření pro klienty bezpečný.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).