Menu Zavřít

Základem etikety je respekt. Sociální sítě jsou výzvou, říká expertka

29. 8. 2024
Autor: Labossiere

Od stolování, přes témata konverzace až po přijímaní darů. S Monikou Labossiere o etiketě u nás i v zahraničí.

1. Jaká byla vaše první zkušenost s etiketou v novém kulturním prostředí, a jak vás to ovlivnilo?

Nové kulturní prostředí byl pro mě Blízký Východ. U lokálních rodin je velmi důležité sdílení, například jídlo ze společného talíře nebo používání pouze pravé ruky k jídlu. Tato zkušenost mě naučila, jak je důležité pozorovat místní zvyky a přizpůsobit se jim, což mi pomohlo získat hlubší respekt ke kultuře. Rozumím lépe tomu, jak je důležité přistupovat k novému prostředí s otevřenou myslí a ochotou se učit.

2. Jak vám vaše zkušenosti z pobytu v různých zemích pomohly v oblasti etikety?

Mé zkušenosti z různých zemí byly nesmírně důležité při formování mého přístupu k etiketě. V Japonsku jsem se například naučila, jak důležitá je subtilnost a neverbální komunikace, což je v kontrastu s přímočařejším stylem komunikace, s nímž jsem se setkala v západních zemích. Ve Francii a Velké Británii jsem se naučila význam etikety stolování a umění konverzace, zatímco ve Spojených arabských emirátech jsem získala hluboké pochopení pro roli pohostinnosti.

3. Jak se etiketa mění v rámci různých profesních prostředí, například mezi korporátními a kreativními sektory?

Ať už ve firemním nebo tvůrčím prostředí, je klíčové respektovat různé pohledy a přístupy.

V korporátním prostředí bude rozdílná etiketa oblékání na rozdíl od kreativního sektoru. Umělec si může dovolit nosit oblečení přizpůsobené svému stylu a barevnosti. Skoro by se to až očekávalo narozdíl od někoho, kdo pracuje spíše v korporátním prostředí. Rozdílů je velké množství, ale základ respektu je všude stejný.

4. Jaké rady byste dala lidem, kteří se snaží přizpůsobit své chování při interakcích s lidmi z různých kulturních prostředí?

Zjistila bych si dopředu o jakou zemi a kulturu se jedná, ale velmi záleží na situaci. Pokud se jedná o pracovní schůzku, je dobré porozumět dané kultuře, ale neočekává se, že budeme měnit kulturu svou. V těchto případech bych doporučila nastudovat si dostatečné množství informací a pokud si nebudete vědět rady, můžete se vždy obrátit na poradce pro etiketu.

5. Jaké jsou podle vás největší výzvy v oblasti moderní etikety, zejména v kontextu digitalizace a online komunikace?

Klasická etiketa je o komunikaci s naším okolím a respektu. Tyto pravidla můžeme přenést i na online komunikaci. Už nastavená pravidla má etiketa psaní emailu. Výzvou v tento moment zůstávají sociální sítě, které se stále vyvíjejí, ale začínají mít více etických pravidel. V etiketě se setkáváme se střetem s moderní a klasickou etiketou. Například dříve nebylo možné pro ženy v pracovním prostředí nenosit silonky. V moderní etiketě už je možné pro ženu silonky nemít.

6. Můžete nám popsat, jaké chyby v oblasti etikety jsou podle vás nejčastější a jak jim lze předejít?

Specializuji se na etiketu v západních zemích. Nejčastěji pracuji s klienty na business etiketě či klasické etiketě stolování. Těchto chyb si tedy všímám nejčastěji, jelikož se na ně pracovně zaměřuji. Může to být klasické držení příboru, či konverzace, která by se měla při formálním stolování raději vynechat. Stále také platí obezřetnost u témat spojených se zdravotními problémy, politikou a náboženstvím.

Často se dopouštíme chyb také v dress codu. Vždy záleží v jakém prostředí se pohybujeme. Pokud cestujeme do konzervativnějších zemí, je dobré se přizpůsobit. Například ženám bych doporučila si místo klasické pouzdrové sukně, která je v západních zemích většinou ke kolenům, obléci spíše sukně delší či kalhoty. U pánů by měla být samozřejmost nosit dlouhé kalhoty. Pokud nosíme oblek, jsou tam také specifika, která je dobré dodržovat.

7. Můžete se podělit o nějaký konkrétní případ nebo příběh ze své praxe, kde etiketa hrála klíčovou roli v úspěchu nebo neúspěchu?

Plánovala jsem schůzku v Jižní Koreji. Před touto schůzkou jsem klienty předem připravila, jaké jsou tradiční pokrmy, typy konverzace a zkrátka kulturní rozdíly. V Koreji je velmi důležitý respekt. Při předávání a přijímání vizitek vždy použijí obě ruce a úklonu. Etiketa stolování je rozdílná než v jiných asijských zemích. V této kultuře se očekávají dárky, a tak zde existuje také etiketa správného přijetí dárku. Veškerá tato znalost vedla k úspěšné schůzce.

8. Jaké jsou vaše osobní tipy pro udržení profesionálního chování v náročných nebo stresových situacích?

U mezinárodních meetingů doporučiji mít s sebou překladatele. Díky němu budete mít extra čas na promyšlení odpovědi. Doporučuji mít vždy sklenici s vodou či jiné nealkoholické tekutiny. Když se situace stává stresující, zaměřte se na hluboké, pomalé dýchání. Snažte se oddělit své osobní emoce od situace. Pokud cítíte, že se situace stává příliš stresující, požádejte o krátkou přestávku.

9. Kde hledáte inspiraci a jak se udržujete v obraze s novými trendy a změnami v oblasti etikety?

Setkávám se s kolegy v oboru z různých zemí a dělám si nové certifikace. Etiketa je velmi obsáhlá a spadá sem například i etiketa květin či kaligrafie. Snažím se tedy vzdělávat i v těchto odvětvích. Učení se nových jazyků také pomáhá porozumět dalším kulturám.

10. Jaké máte plány a projekty do budoucna? Chystáte se na nějaké nové školení, publikaci, nebo jiné zajímavé iniciativy?

Chystám se na školení do Asie. Ráda bych si osvojila do hloubky kulturu v Číně a dalších asijských zemích, které jsou pro mé odvětví důležité. Napsala jsem příručku o etiketě pro slečny a ráda bych v budoucnu napsala další publikaci zaměřenou na etiketu cestování.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).