Milujete pizzu, ale patří tak trochu na váš soukromý seznam „zakázaných“ jídel či jídel, která si dáte rádi, ale s malou či větší výčitkou? Máme pro vás dobrou zprávu – pizzu si dnes můžete vychutnat i ve zdravější, celozrnné variantě.
V restauracích Coloseum se vyhlášená pizza připravuje už přes dvacet let – první restaurace se otevírala v roce 1995 v Praze ve Vodičkově ulici. Klasická italská pizza z bílé mouky, stejně jako těstoviny, zůstávají bezpochyby stálicemi jídelního lístku. Pravidelně se ale na menu objevují i novinky, zaměřené ať už na sezónní suroviny, trendy v gastronomii či zdravější sortiment. V nabídce je hned několik bezlepkových jídel i pizz a od konce minulého roku si každou z nabízených pizz můžete objednat místo z bílé z celozrnné mouky.
„Málokde se na jídelním lístku objeví pizza z celozrnné mouky. Zaznamenali jsme poptávku po tomto druhu, a proto jsme se rozhodli ji zařadit na jídelní lístek. Každou z našich pizz si lze objednat tedy i z celozrnné mouky,“ říká šéfkuchař všech restaurací Coloseum Marek Rauvolf. Ten dodává, že jde o zdravější variantu pizzy. „Celozrnná mouka má oproti pšeničné lepší stravitelnost. Za velkou výhodou považuji, že pizza z celozrnné mouky je daleko chutnější ve chvíli, kdy vám na stole vychladne, což se může stát a stává se, protože pizzu jíte delší dobu než jiná jídla,“ vysvětluje šéfkuchař.
Kromě lepší stravitelnosti obsahuje celozrnná pizza i méně kalorií, je bohatá na vlákninu a obsahuje vitamíny a minerální látky, zejména železo. Má také o 77 % více vitaminu B1, který napomáhá při hubnutí a regeneraci nervového systému. Mouka, ze které je vyráběna, má nízký glykemický index, a dokonce redukuje vstřebávání tuku. Odlehčená verze oblíbené pochoutky tak přijde vhod i v horkých letních dnech, kdy lidé dávají přednost lehčím jídlům či si více hlídají svou linii. Celozrnné těsto na pizzu je lehké, pizza si přitom zachovává svou křupavost a skvělou chuť. A stejně jako klasická bílá varianta, je i celozrnná pizza připravována z té nejkvalitnější italské mouky od rodinné firmy Naldoni. Tu si, stejně jako většinu dalších surovin, dováží Coloseum přímo z Itálie. Pravidelně tam jezdí za dodavateli, které pečlivě vybírá.
A jaká z devatenácti druhů pizz je v Coloseu tou nejobjednávanější? Vítězí klasika – Margherita s mozzarellou, kterou v oblíbenosti následuje All´Amatriciana s mozzarellou, česnekem, feferonkami a slaninou. A nejoblíbenější pizza Marka Rauvolfa? Pizza Carbonara se smetanou, mozzarellou, slaninou, žloutky a sýrem Grana Padano. Přijďte ji vyzkoušet – třeba právě v celozrnné variantě.