Menu Zavřít

Kauza polského masa: chyby při označování byly ve více restauracích, kontroly pokračují

7. 2. 2019
Autor: čtk/ap

Chyby, kdy bylo polské maso označováno za české, objevili veterináři ve více restauracích. Uvedlo to ministerstvo zemědělství. Nadále podle úřadu pokračují zesílené kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v obchodech a restauracích.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) ve středu informoval o tom, že některé pražské luxusní restaurace nabízejí polské maso, přičemž ho vydávají za argentinské. Podle ministerstva tyto informace dostal od dozorových orgánů. Odpoledne pak na dotaz, o jaké jde podniky uvedl, že v restauraci U Moťáka pražském Karlíně se podle veterinářů našlo 31 kilogramů masa neznámého původu. Hovězího masa byla necelá třetina. Není ale jasné, zda bylo maso z problematických polských jatek. Zda byla v této restauraci i SZPI, inspekce nesdělila. „Další nesrovnalosti byly zjištěny v několika jiných pražských restauracích. Na dodacích listech byl uveden původ Česká republika, přestože maso v originálním balení mělo na etiketách jasně vyznačený původ, a to Polsko,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Žádné konkrétní podniky však veterináři dále neuvedli.

V samotné restauraci byl dnes kolem poledne obsazen prakticky každý stůl, někteří hosté si o problému s obsluhou povídali. Podnik zvažuje právní kroky vůči ministerstvu zemědělství, slovy ministra v souvislosti s problematickým polským hovězím se cítí podle svého jednatele Romana Motovského poškozen.

SZPI při kontrolách vytipovaných pražských restaurací nezjistila žádné pochybení ve vztahu k původu masa, ani nenašla žádné maso neznámého původu, řekl mluvčí Pavel Kopřiva. Kontroly byly reakcí na podněty související s kauzu prodeje polského hovězího z mrtvých či nemocných zvířat. V kontrolách bude inspekce pokračovat.


Čtěte komentář k tématu: Tomanův zábrus do asijsko-polské restaurace

 Jan Brož


Kontrolu restaurací, ale i skladů a distributorů masa provádí také Státní veterinární správa. Ta uvedla, že v pražských restauracích se spotřebovalo 56 kilo hovězího z masokombinátu v Mazovském vojvodství, který po propuknutí skandálu přišel o licenci. Část masa zůstala ještě ve skladech restaurací, ale testy veterinářů zatím nepotvrdily v mase žádné nebezpečné látky. Dosud není známý výsledek testu na salmonelu.

Veterináři v polském hovězím mase z problematických polských jatek, které bylo přivezeno do Prahy, nezjistili zbytky léčiv. Maso bylo i vzhledově v pořádku. Zatím však nejsou hotové testy na salmonelu. Nejspíš tak bylo v pořádku i 56 kilogramů masa, které odebraly pražské restaurace, neboť šlo o stejnou zásilku.

bitcoin_skoleni

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. Do Česka bylo vyvezeno zhruba 300 kilogramů hovězího, ke spotřebitelům nebo do restaurací se dostalo 137 kilogramů.

Čtěte také:

Zboží privátních značek tvoří téměř pětinu obratu, loni za něj lidé utratili 42 miliard korun

Levnější než Lidl: ruský řetězec chce v Německu uspět s „retrem“ z kartónů a palet

Český potravinový zmar: nejlevnější točeňák kupujte u sousedů

Polsko vyvezlo 2700 kilogramů podezřelého hovězího do zemí EU

Komentář: Technická sůl se vrací. V podobě polského hovězího

  • Našli jste v článku chybu?