Menu Zavřít

Luxusní studentské bydlení: kolej může být zážitek, a nejen otřesný

20. 1. 2018
Autor: Martin Pinkas

Prahu čeká v příštích letech rychlý rozvoj luxusního studentského bydlení. Inspirace přichází z Londýna.

Jedenadvacetiletý poslanec za TOP 09 Dominik Feri v polovině prosince prosazoval na půdě sněmovny navýšení rozpočtu ministerstva školství o 50 milionů korun na vysokoškolské koleje. Jejich stav je katastrofální. Přesto se na ně studenti zejména v Praze a v Brně znovu vracejí, jelikož ceny tržních nájmů v obou největších městech v posledních dvou letech výrazně stouply.

 Holešovice jsou cool. Obsazenost soukromé koleje Zeitraum nedaleko holešovického přístavu je téměř stoprocentní a dělá původně německým provozovatelům radost. Ti chtějí ještě letos představit už svůj druhý pražský projekt. Patrně vznikne ve Vršovicích, další čtvrti přitažlivé pro mladé lidi.
Holešovice jsou cool. Obsazenost soukromé koleje Zeitraum nedaleko holešovického přístavu je téměř stoprocentní a dělá původně německým provozovatelům radost. Ti chtějí ještě letos představit už svůj druhý pražský projekt. Patrně vznikne ve Vršovicích, další čtvrti přitažlivé pro mladé lidi.

Netěsnící okna, vrzající dveře, zapáchající společné sprchy bez závěsů. To je běžný kolorit studentských kolejí veřejných vysokých škol v Česku v roce 2018. Navzdory všeobecné shodě na investicích do vzdělávání je návštěva běžné české koleje srovnatelná s výletem do hlubokých časů normalizace. Od té doby se totiž na kolejích nezměnilo téměř nic. A pouhých 50 milionů ročně navíc to rozhodně nezlepší.

Zanedbaný trh se studentským nájemním bydlením v posledních pěti letech proto začali obsazovat soukromí investoři. V Praze vzniklo za tu dobu několik projektů s celkovou kapacitou téměř dvou tisíc postelí. Investoři postupně objevují i Brno, Ostravu a Plzeň. V Praze se připravují minimálně další tři projekty. Ve dvou případech by přitom mělo jít o studentské bydlení takzvané čtvrté generace, které v Česku dosud nevzniklo. Inspirace přichází především z Londýna. Tamní mládež a zejména mohutný příliv zahraničních studentů z Číny a Indie urychlil rozvoj konceptu studentské koleje jako zážitkového bydlení.

Zhýčkaná poptávka

Co se pod tím podivným slovním spojením skrývá? Provozovatel takové koleje nenabízí studentům jen nocleh v jednolůžkovém pokoji se sprchou, společnou televizní místnost nebo třeba prádelnu. Cílem je, aby studenti trávili v těchto zařízeních co nejvíce volného času a vytvořili komunitu. Toto přání diktuje zhýčkaná londýnská studentská poptávka.

 Kde v Praze bydlí studenti

Provozovatelé proto pořádají v zážitkových kolejích pro studenty pravidelné společenské akce, kurzy vaření či léčby stresu. Ve spolupráci s architekty navrhují inovativní studijní prostory, budují kolejní kina, restaurace, bary. Svým nájemníkům nabízejí slevové kupony na nákupy oblečení, návštěvu kadeřníka nebo kavárny. A nechybějí ani mobilní aplikace koleje.

Přesně tak funguje například kolej v londýnské čtvrti West Hampstead od řetězce Nido Collection. Nájemné v samostatném pokoji tu vyjde na 370 liber týdně. Tento studentský domov, který od roku 2015 vlastní společnost Round Hill Capital (nynější majitel bytů vlastněných původně OKD), teď přichází do Prahy s další pobočkou.

Jako chleba z pece

„Prostor pro naši expanzi v Praze je obrovský. Byl by o to zájem jako o chleba z pece,“ říká s úsměvem investiční ředitel pro rezidenční akvizice společnosti Round Hill Capital Stanislav Kubáček. V Praze chystá jeden z nejdražších a zároveň největších projektů studentského bydlení. Počítá s 300 až 400 lůžky, měsíční cena za pokoj by se mohla pohybovat i nad deseti tisíci korunami. Koncept bude přesně kopírovat londýnský vzor.

 Studentské bydlení v Praze

Není divu, že se o studentské bydlení zajímá právě největší vlastník nájemních bytů v Česku Round Hill Capital. Výnosová míra se u studentských kolejí pohybuje v rozmezí od tří do sedmi procent s tím, že dražší zážitkové ubytování pochopitelně vynáší víc. Pražské Nido Collection se chce zaměřovat především na zahraniční studenty, jejichž počet v českém hlavním městě neustále roste a nyní dosahuje 18 tisíc. Stanislava Kubáčka dokonce už oslovila pražská pobočka North Carolina State University, jejíž zhruba dvě stovky studentů každý rok hledají ubytování a ihned by se mohly stát klienty nové koleje.

Konkrétní lokalitu Round Hill Capital stále hledá. „Zatím nám nevyšel projekt nedaleko metra Dejvická, kde jsme se nedohodli s majitelem stávající budovy na prodeji,“ popisuje Kubáček, který po studiích na Sciences Po v Paříži pracoval v Londýně pro investiční skupinu BXR finančníka Zdeňka Bakaly. Přes prvotní potíže jsou Dejvice pro projekt Nido Collection stále prioritní oblastí kvůli metru, blízkosti letiště, kampusům ČVUT a VŠCHT či Národní technické knihovně.

Holešovická Jiskra

Velice podobný projekt se chystá postavit už tento rok Karlín Group developera Serge Borensteina ve spolupráci s německou společností International Campus, která zamýšlí v příštích letech v Praze nabídnout studentům až 2500 nových lůžek. V prvním projektu The Fizz (Jiskra) v Holešovicích plánují oba partneři zhruba 500 lůžek. Otevírat se má na začátku akademického roku 2019/2020.

 Nabídka a poptávka po studentském bydlení v Evropě

Cílem je, aby studenti nebyli ve svých pokojích izolovaní, ale mohli se potkávat a žít komunitně. Společnost International Campus má stejně jako Round Hill Capital bohaté zkušenosti se studentským bydlením v západní Evropě. Provozuje tam až 15 tisíc lůžek pro univerzitní posluchače.

K podobnému konceptu studentského bydlení se ještě přibližuje jeden z prvních projektů tohoto typu v Praze, Botič Student House. V ostatních případech se ale jedná spíše o ubytovny v přestavěných panelových domech, které poskytují nocleh nejen studentům, ale i některým pracovníkům. Jde například o DC Rezidenci na sídlišti Lhotka nebo Rezidenci Topolová v Záběhlicích.

Stoprocentní obsazenost

Výjimkou je ještě Zeitraum v Holešovicích, projekt společnosti Zeitgeist Asset Management dvou německých podnikatelů: advokáta Petera Noacka a architekta Sebastiana Junghänela. Zeitgeist se ve střední Evropě zabývá developmentem například pro investory z řad německých penzijních fondů. Studentské bydlení provozuje kromě Prahy i v Berlíně, Varšavě nebo v Budapešti. A v Praze chystá po úspěšné soukromé koleji v Holešovicích už druhý podobný projekt ve Vršovicích, který by měl nabídnout opět zhruba kolem 150 lůžek.

„S obsazeností v Holešovicích jsme velmi spokojeni. Je téměř stoprocentní. Chystáme v Praze další dva až tři projekty. Jeden z nich bychom rádi představili už tento rok. Líbí se nám lokalita Vršovic,“ uvedl partner společnosti Zeitgeist Peter Noack.

New York University in Prague, jedna z největších zahraničních vysokých škol působících v Česku, dokonce sama vstoupila do projektu studentského bydlení na Vinohradech, a to kvůli nedostatečné nabídce pro své studenty. Je spoluvlastníkem soukromé koleje Belgicka Apartments společně s italským podnikatelem Filippem Bianchinim Scudellarim.

V příštích dvou až třech letech vznikne jen v Praze minimálně 1000 dalších lůžek v luxusnějších verzích studentských kolejí, které se budou hodně podobat komunitním centrům.

Přečtěte si také:

Co se ještě vyplatí? Pokud chcete rychle vydělat na nájmu, jeďte do Ústí

EBF24

Ubytováváte přes Airbnb? Daně platíte jako podnikatelé

Realitní bublina v Pařížské: byt v centru Prahy vyjde až na 260 tisíc Kč za metr


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).