Menu Zavřít

Zřícenou lávku v Troji nahradí přívoz. Plout začne do Vánoc

11. 12. 2017
Autor: Profimedia.cz

Přívoz mezi Císařským ostrovem a Trojou, který nahradí zřícenou lávku, by mohl začít plout do Vánoc. V dalších měsících by se měl postavit provizorní most. Po informační schůzce vedení města s dalšími složkami to řekli primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a její náměstek Petr Dolínek (ČSSD). Původně plánovaný pontonový most na místě nebude.

„Budeme se snažit ho (přívoz) zprovoznit do Vánoc. Zda to bude možné technicky, to vám neřeknu. Musí se stanovit například ještě to, kde budou kotvící pontony,“ řekla Krnáčová.

„Pontonový most v tuto chvíli nepřipadá v úvahu, řešením je právě přívoz. Dostali jsme nabídky dvou společností, které pro nás provozují přívozy,“ řekl Dolínek. Jedna podle něho nabídla větší loď, takže s tou nyní město jedná. O kterou firmu jde, neuvedl. Přívoz by měl přepravit až 220 lidí za hodinu. Nabídku druhé firmy Praha využije pro přívoz, který nahradí lávky na železničním mostě, které budou uzavřeny 15. prosince.

Město je v kontaktu s Univerzitou obrany, jíž odeslalo oficiální žádost o spolupráci při vytvoření provizorní lávky. „Budeme ještě jednat také se státní správou o tom, jak rychle tam může být náhradní lávka postavena,“ řekl Dolínek. Provizorní přemostění by podle něho mohlo být hotovo během několika měsíců. Bylo by určeno pro pěší a cyklisty, kteří budou muset kolo vést.

Kontrola na Hlávkově mostě

Dnešní informační schůzky se zúčastnili vedle primátorky a náměstka také zástupci Technické správy komunikací (TSK) a policie nebo starostové dotčených městských částí. „Nechali jsme si zrekapitulovat, co se stalo v uplynulém týdnu. Dozvěděli jsme se, jak probíhají likvidační práce, nikoliv o šetření policie. Pouze nás informovali o postupu, jak se zkoumají trosky,“ řekla Krnáčová.

Praha kvůli pádu trojské lávky prověřuje další lávky a mosty. Kontrolu prováděla TSK o víkendu na Hlávkově mostě a na týden byla uzavřena lávka v Černošicích, která je majetkem Prahy. Kontrolují se i další stavby.

EBF24

Lávka se zřítila předminulou sobotu odpoledne, ze čtyř zraněných byli dva ve vážném stavu. Pražští radní minulé úterý rozhodli, že vyplatí každému zraněnému jednorázový dar 50 tisíc korun. Odškodným se bude zabývat poté, co policisté případ uzavřou.

Dále čtěte:

Trojská lávka probudila radní. Praha si posvítí na mosty a lávky

Praha odsouhlasila dotace z EU. Mezi 46 projektů rozdělí téměř 540 milionů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).