Menu Zavřít

Bomby pod Berlínem. Za války nevybuchla každá pátá, nyní jsou nebezpečnější

19. 4. 2018
Autor: PAUL ZINKEN/DPA/ Profimedia

V Berlíně se bude v pátek 20. dubna likvidovat nevybuchlá puma z druhé světové války. Policie vyklidí okolí hlavního nádraží v Berlíně v okruhu 800 metrů. Experti odhadují, že dvacet procent všech bomb, které byly během války shozeny na hlavní město nacistické říše, nevybuchlo. Riziko pro okolí je vyšší, než ve zničeném Berlíně po roce 1945.

Během druhé světové války vyhnaly sirény protiletecké obrany Berlíňany do podzemních krytů v 532 případech. V průměru se během války rozezněly každý čtvrtý den. Nejhorší období zažívalo hlavní město Hitlerovy třetí říše na přelomu podzimu a zimy v roce 1940, od listopadu 1943 do jara 1944 a od léta 1944 do dubna 1945. To shazovaly spojenecké bombardéry smrtící pumy na Berlín každý den.

Kolik přesně jich bylo, není známo, protože nákladu se posádky letadel zbavovaly i mimo Berlín, když se musely rychle vrátit na svou základnu a paliva nebylo nazbyt. Každopádně podle údajů o nákladu bomb do bombardérů se jedná o 45 500 tun bomb, připomenul německý deník Die Welt.

Policejní experti odhadují, že asi dvacet procent leteckých pum po dopadu neexplodovalo. Jedna z takových bomb bude v pátek 20. dubna komplikovat dopravní situaci v okolí hlavního nádraží v centru Berlína. Při stavebních pracích se našla nevybuchlá letecká puma o hmotnosti 1500 kilogramů. Evakuováno má být z bezpečnostních důvodů okolo deseti tisíc lidí v okruhu 800 metrů. V blízkosti je i nemocnice Charité, ve které pracuje 13 tisíc lidí. Přípravy na odstranění bomby začnou v pátek v devět hodin. „Akce bude velká a bude trvat dlouho,“ sdělil policejní mluvčí.

Poloha hlavního nádraží v Berlíně:

Už během války byly nevybuchlé pumy odstraňovány, na tuto práci nacisté používali rovněž vězně z koncentračních táborů. Statistiky o počtu odstraněných bomb nejsou. V poválečném chaosu se o přesnou dokumentaci nikdo nezajímal.

V západním Berlíně od roku 1947 do roku 1990 došlo k odstranění 62 tisíc leteckých pum různých velikostí, jejich hmotnost se pohybovala od 50 kilogramů až po 1800 kilogramů. Taková bomba britského letectva byla nalezena a zneškodněna v září 2017 ve Frankfurtu nad Mohanem. Muselo být evakuováno 60 tisíc lidí.

Pro východní Berlín není celková statistika dostupná, jeden z policejních důstojníků nicméně uvedl, že během let 1950 až 1958 byl u likvidace 541 leteckých pum.

Jak vypadala exploze letecké pumy v Mnichově v roce 2012:

Potenciální škody při výbuchu bomby jsou nyní větší než v poválečné době, kdy byla města zničená. V roce 2012 došlo v Mnichově ve čtvrti Schwabing ke kontrolovanému výbuchu pumy, která vážila 250 kilogramů a nemohla být rozebrána kvůli nestabilní roznětce. V 25 okolních budovách popraskala okna a poškozeny byly i střechy a zdi. Síla výbuchu překvapila místní obyvatele.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Způsobuje ochuzený uran rakovinu? Škodlivost jaderné munice rozděluje vědce

Studená válka 2.0: Čína chce v jaderném zbrojení držet krok

Kde leží zbytky po jaderné bombě z projektu Manhattan? Na skládce

Merkelová se bojí jaderných reaktorů, Trumpovy hlavice jí ale nevadí

Jaderné pumy B61. Ilustrační foto.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).