Menu Zavřít

Černé labutě letí. Ruská anexe Česka a Okamura prezidentem?

6. 1. 2018
Autor: čtk

Následující více či méně nepravděpodobné předpovědi na rok 2018 by mohly výrazně ovlivnit dění v Česku.

Černé labutě zpopularizoval americký akademik a poradce libanonského původu Nassim Taleb, který o fenoménu „černých labutí“, tj. nepředvídaných jevů a událostí s významným dopadem na život celé společnosti, napsal stejnojmennou knihu. Příkladem takové události byl například teroristický útok z 11. září 2001, neuvěřitelný úspěch firmy Google či nedávná globální finanční a ekonomická krize. Následující seznam černých labutí sestavil týdeník Euro na základě průzkumů mezi tuzemskými ekonomy a analytiky.

Uprchlíci ze Západu

V červenci se prudce změní klima a přímořské státy v Evropě se ocitnou pod vodou. Vlna vytopí továrny i obytné čtvrti. Lidé budou prchat do střední a východní Evropy.

Krach Tesly

Investorům konečně dojde trpělivost. Každá společnost musí mít pro své fungování vizi, která se s rozumným časovým odstupem promítne do ziskovosti. Tesla má vizi, hluboké ztráty, zápornou cash flow, vysoký dluh a kulhající výrobu. A nepochopitelně drahé akcie.

Severní Korea volá o pomoc

Kim Čong-un zhubne o 20 kilo a ukončí jaderný program výměnou za potravinovou pomoc.


Čtěte komentář Pavla Párala: Jízda z kopce 2018

 Richard Brabec, Andrej Babiš, Martin Stropnický a Karla Šlechtová


Okamura prezidentem

Svůj post v prezidentských volbách obhájí Miloš Zeman. Během roku se ovšem výrazně zhorší jeho zdravotní stav, kterému nakonec podlehne. Do předčasných prezidentských voleb se jako nositel Zemanova odkazu přihlásí šéf SPD Tomio Okamura a volby vyhraje. Jeho hlavní cíl: referendum o czexitu.

Krach bitcoinu

Cena populární digitální měny bitcoin se po hackerskému útoku zřítí k nule. Mnoho investorů od finančníků po uklízečky přijde o své úspory. Za jeden den se vypaří dva biliony dolarů hodnoty. Řada majitelů bitcoinů přijde o střechu nad hlavou.

Ruská anexe Česka

Prezident Putin na jaře zdvojnásobí počet zaměstnanců na ruské ambasádě v Praze, v létě začne stavět opevněné letní sídlo na Slapech a to vše sjedinou myšlenkou: vytvořit předpolí pro vyslání další početné přátelské pomoci do Česka.

Brexit nebude

Britský parlament navzdory referendu neschválí dohodu o vystoupení Spojeného království z Evropské unie - skokově posílí akcie britských aerolinek a nemovitostních fondů. Naopak po italských volbách začne být výraz „itexit“ mediálně skloňovanějším než pojem brexit.

Dluhopisový a akciový kolaps

Na základě jedné z výše jmenovaných černých labutí se spustí výprodeje na všech hlavních trzích světa. Akciové trhy odepíšou přes 30 procent hodnoty a dluhopisy začnou opět správně reflektovat všechna rizika.

Trhliny v krásném světě. Co může v roce 2018 zastavit růst?

Obchodník Peter Tuchman sleduje index Dow Jones

Čtěte také:

Ranč v Namibii i byt v New Yorku: nemovitosti pro lovce slev

MMF24

Co se ještě vyplatí? Pokud chcete rychle vydělat na nájmu, jeďte do Ústí

Vzpoura úrokových sazeb a další události roku 2017


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).