Menu Zavřít

GIBS zasahovala v advokátních kancelářích kvůli ovlivňování trestních řízení

12. 12. 2017
Autor: GIBS

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dnes zasahovala na několika místech v Praze kvůli údajnému ovlivňování trestních řízení. Kvůli případu prohledávala advokátní kanceláře. Uvedly to mluvčí inspekce a České advokátní komory (ČAK) Radka Sandorová a Iva Chaloupková. Aktuálně.cz uvedlo, že se případ týká také vynášení informací o kontrolách cizinců a inspekce při dnešní akci zadržela čtyři policisty a několik lidí z advokátních kanceláří.

„V rámci trestního řízení v současné době provádí Generální inspekce bezpečnostních sborů úkony trestního řízení. Součástí toho jsou i dotazované prohlídky advokátních kanceláří,“ řekla Sandorová. Podle ní akce ale dál pokračuje, v případě obdobně rozsáhlých případů je to mnohdy i na několik dní. V současné fázi proto nelze informovat o počtu zadržených nebo obviněných, uvedla mluvčí GIBS.

Současně nepředpokládá, že by inspekce ještě dnes nové informace uvolnila. Informace o případu by měla sdělit až v příštích dnech. Případ dozoruje pražské městské státní zastupitelství. Jeho mluvčí Štěpánka Zenklová uvedla, že státní zástupci se dnes k případu také nebudou vyjadřovat.

Podle Chaloupkové se domovní prohlídky konaly na několika místech v Praze. Při všech prohlídkách byli přítomni zástupci ČAK, jak to umožňuje zákon.


Policejní průvan. Ředitel pražských měšťáků má důvod bát se o křeslo

Před čtyřmi lety oznamoval Eduard Šuster v čele pražské Městské policie nábor nových strážníků


Podle České televize, která na zásah inspekce upozornila, jedním z míst domovních prohlídek byla advokátní kancelář Beaty Kolcunové na Václavské náměstí. „Omlouvám se, nyní nemohu mluvit, protože nemám čas,“ řekla dopoledne Kolcunová. Podle výpisu z rejstříku ČAK působí jako samostatná advokátka a věnuje se občanskému, dědickému, rodinnému, cizineckému, azylovému nebo přestupkovému právu.

EBF24

Český rozhlas uvedl, že kriminalisté dnes dorazili také do pražských Holešovic do advokátní kanceláře Jiřího Bureše, který podle něj figuruje v části kauzy týkající se úniků z policejních databází. Vedle něj se policisté podle rozhlasu zajímají také minimálně o dva policisty. Inspekce dnes rovněž zasahovala na Krajském ředitelství policie v Praze nebo u pražských policistů.

Přečtěte si také:

Sněmovní komisi pro dohled nad GIBS by měl řídit komunista Ondráček

Případ bývalého detektiva Komárka míří k soudu. Hrozí mu až pět let


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).