Menu Zavřít

Levnou Teslu nechceme: majitelé elektroaut protestovali proti snížení cen

11. 6. 2019
Autor: čtk

Skupina majitelů vozu Model 3 americké automobilky Tesla protestovala před evropskou továrnou v nizozemském Tilburgu. Demonstrantům, kteří se nazvali hnutím červených vest, se nelíbí zlevnění modelu, požadují také aktivaci autopilota a dalších funkcí.

Protestu se účastnilo 11 majitelů Modelu 3, kteří svými vozy zablokovali vjezd i výjezd z továrny. Demonstrantům vadilo nedávné zlevnění vozu. Tesla zlevnila Model 3 o pět procent jen několik hodin poté, co si jeden z účastníků protestu vůz objednal.

Některým majitelům navíc Tesla slíbila aktivaci autopilota zdarma (v hodnotě 3200 eur) nebo slevu na pokročilý balíček Full Self Driving (v hodnotě 6400 eur) automobilka ale své slovo nedodržela, citoval účastníky protestu web Electrek. Balíčky podle demonstrantů navíc nemají aktivní ani lidé, kteří za ně zaplatili plnou cenu.

Láká vás koupě elektromobilu?

Blokáda splnila svůj účel a po několika minutách nabídli zaměstnanci Tesly protestujícím okamžitou aktivaci doplňků a také pozvání na čaj během čekání. „Bylo nám naznačeno, abychom o celé záležitosti mlčeli, protože ten den bylo připraveno k doručení sto vozů a zaměstnanci si nemohli dovolit, aby se k nim sjeli majitelé z celé země pro svou aktivaci,“ uvedl účastník protestu. K aktivaci autopilotů protestujících nakonec nedošlo.

Proti zlevňování vozů protestovali letos majitelé již několikrát. Silnou negativní reakci vyvolalo rozhodnutí automobilky na Tchaj-wanu a v Číně. Některé modely tam přes noc zlevnily až o sto tisíc dolarů, tedy o polovinu. Své odpůrce má Tesla i v domovských Spojených státech. Zastánci fosilních paliv, často vybaveni mohutnými pick-upy například úmyslně blokují nabíjecí stanice Tesly.

 Protest proti Tesle

Infografika: Kde je nejvíce elektromobilů

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Revoluce u pumpy: ropný gigant Shell věří elektromobilům

Špatné vyhlídky paliva budoucnosti: vodík se prosazuje pomalu, technologie je drahá

Více než opice, ale méně než člověk. Tak vnímají řidiči aut cyklisty, zjistili vědci

Turecký národní vůz: prvním „erdoautem“ má být elektrické SUV

Harley i Porsche: pět nejočekávanějších elektrovozidel

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).