Menu Zavřít

Obžaloba: Vitásková jmenováním Vesecké porušila zákon a způsobila značné škody

14. 8. 2018
Autor: čtk

Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková způsobila podle obžaloby značnou škodu, když v roce 2014 jmenovala Renatu Veseckou místopředsedkyní ERÚ bez požadované praxe a na jejím platu včetně povinných odvodů vyplatila přes milion korun, zaznělo dnes před jihlavským okresním soudem.

Státní zástupce Kamil Špelda Vitáskovou viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Hrozí jí tři až deset let vězení. Vitásková vinu odmítla a obžalobu označila za vykonstruovanou. Hlavní líčení bude pokračovat 14. a 15. listopadu.

Někdejší nejvyšší státní zástupkyně Vesecká byla podle Vitáskové pro ERÚ vítanou posilou v době, kdy úřadu výrazně vzrostla právní agenda. Vitásková uvedla, že se tak stalo zejména kvůli správním a trestním řízením vedeným kvůli solárním elektrárnám, převedení činnosti energetické inspekce na ERÚ a změnou legislativy v oblasti ochrany spotřebitelů.

„Odmítám, že funkce místopředsedkyně byla vytvořená účelově,“ řekla Vitásková. Na úřadu podle ní tato funkce existovala do roku 2012 a s nástupem Vesecké byla obnovena.


Náhlý obrat v čele ERÚ: úřad povede Košťál místo Outraty

Nový šéf Energetického regulačního úřadu Vratislav Košťál


Podle obžaloby neměla Vesecká požadovanou praxi v oboru energetiky, proto byl jejím jmenováním porušen energetický zákon. Podle Vitáskové Veseckou kvalifikovalo vyjádření v jejím životopise, že se v celé své právnické praxi setkávala s případy zabývajícími se energetikou. „Ujistila mě, že řešila nesčetně takových případů,“ řekla dnes soudu Vitásková.

Před soudem vypovídal i bývalý místopředseda ERÚ Otto Gold. Potvrdil nárůst právnické agendy, na kterou do příchodu Vesecké dohlížel. Posílení v této (právnické) oblasti bylo žádoucí, sehnat zkušeného právníka byl problém, řekl Gold.

Vitásková stála v čele úřadu v letech 2011 až 2017. Vesecká byla místopředsedkyní od listopadu 2014 do června 2015. ERÚ, který v procesu figuruje jako poškozený, dnes svého zástupce k soudu neposlal.

ebf - tip - debata

Přečtěte si také:

Pokus, který nevyšel. Rozhodování ERÚ je stále neprofesionální

Konflikt mezi šéfy ERÚ se stupňuje. „Neposlušný“ radní Košťál přišel o kompetence

ERÚ rozptyluje obavy z nových pravidel: Zelené zdroje mají dál nárok na podporu

Skutek se nestal. Soud osvobodil Vitáskovou v kauze licencí pro solární elektrárny

Chci zpátky do vedení ERÚ, píše Vitásková Hünerovi

ERÚ v nemilosti: Babišova vláda úřadu neschválila zprávu o činnosti a hospodaření

 Sídlo ERÚ v Jihlavě


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).