Menu Zavřít

20 milionů dolarů, tolik bude stát oprava Hry o trůny na Kickstarteru

19. 5. 2016
Autor: HBO

Zarytí fanoušci populárního seriálu Hra o trůny nejsou spokojeni s tím, jak tvůrci v posledních dvou sériích pojali materiál knižní předlohy „Písně ledu a ohně“ amerického spisovatele G. R. R. Martina. Peníze na vlastní verzi hodlají sehnat na crowdfoundingové platformě Kickstarter.

V žaludku příznivcům leží zejména poslední pátá série a vedlejší linka odehrávající se v tak trochu na okraji zájmu ležícím pouštním království Dorn.

„Tento projekt je pro všechny, kteří cítí notnou dávku zklamání vždy, když se dějová linka seriálu přesune do Dornu“, stojí na internetových stránkách projektu Fixing Dorne v rámci crowdfundingové sítě Kickstarter.

Věrní čtenáři knižního bestseleru televizním tvůrcům nemohou odpustit to, kam se prý dějová linka během zmiňované páté řady odklonila. Problém hodlají vyřešit po svém.

Rozhodli se vlastnoručně natočit inkriminované části páté a šesté řady seriálu znovu a to tak, aby lépe odpovídal obdivované předloze.

Náklady budou vyšší

Všechno ale něco stojí a cílová částka, pro kterou se nadšenci z Fixing Dorne v rámci kampaně na Kickstarteru rozhodli, není zrovna malá. Od podobně smýšlejících lidí totiž hodlají vybrat rovných 20 milionů dolarů.

„Uvědomujeme si, že natočení jedné episody Hry o trůny stojí v průměru jen šest milionů dolarů, nicméně nejsme profesionálové, a tak předpokládáme, že naše náklady budou vyšší,“ tvrdí členové Fixing Dorne na internetu.


O Hře o trůny čtěte:

Kdo zemře ve Hře o trůny? Napoví algoritmus


Výši částky ospravedlňují vlastním zájmem na zachování výpravné kvality scén, lokací a drahého hereckého talentu. Tím vším je totiž seriál, který se řadí mezi trojici nejdražších televizní seriálů historie, proslulý.

V případě, že se jim podaří vybrat víc, slibují, že najmou i původní, štědře placené herce. Pokud přesáhnou cílovou částku dvojnásobně, zavazují se dokonce přetočit všechny zbývající epizody. To vše mají v plánu stihnout do roku 2018.

Velice drahý seriál

Hra o trůny se řadí k jedněm z nejdražších seriálů všech dob. Cena natočení jedné epizody v průměru kolísá mezi šesti a 10 miliony dolarů v závislosti na nákladnosti výpravy. Velkou mírou se na tom podílí i výběr exotických destinací, které si tvůrci pro jednotlivé scény vybírají.

CIF24

Mnoho scén se například natáčelo v chorvatském Dubrovníku, kde se má natáčet i příští snímek z epizodické série Hvězdných válek. Kromě toho seberou velkou část rozpočtu i vysoké honoráře.

Podle informací, které přinesl server thebillfold.com, pětice hlavních herců (Emilie Clarke, Nikolai Coster-Waldau, Peter Dinklage, Kit Harington, Lana Headey) při vyjednávání nejdou pod částku 300 tisíc dolarů za epizodu. Od začátku natáčení poslední, šesté série se pak rozpočet prostředků běžně pohybuje nad částkou 10 milionů dolarů.

Nejdražší seriály v historii (průměrné ceny jedné epizody v USD)
Friends 10 milionů
Rome 9 milionů
Game of Thrones 6 milionů
Boardwalk Empire 5 milionů
Deadwood 4,5 milionu
Fringe and Lost 4 miliony
  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).