Menu Zavřít

5:4 pro Bártu

11. 11. 2011
Autor: Euro.cz

České dráhy

Vítězstvím 5:4 končila podle informací týdeníku Euro všechna klíčová hlasování dozorčí rady Českých drah (ČD), díky nimž si minulý týden Věci veřejné vymínily větší vliv na národního železničního přepravce. Pod nového prvního náměstka ČD Vladimíra Baila tak budou nově spadat všechny dceřiné společnosti a bez jeho „spolupodpisu“ se nehne žádná zakázka nad 50 milionů korun.
Scénář jednání rady, o jehož možném dopadu na vedení ČD se vedly sáhodlouhé spekulace, byl nakonec předem pevně nastaven a politici – respektive jejich zástupci v radě – z něj neuhnuli ani o píď. Romanu Janouškovi a Janě Nagyové se podařilo udržet v čele ČD Petra Žaludu. Vít Bárta a jeho Věci veřejné zase uvítali instalaci Baila a véčkařského straníka Ctirada Nečase do představenstva drah. V představenstvu ČD naopak skončili náměstci: šéf osobní přepravy Antonín Blažek a ředitel správy majetku Milan Matzenauer. Jejich další budoucnost ve firmě předestře schůze představenstva plánovaná na úterý 15. listopadu.
V podstatě nebylo o co hrát – Miroslav Nádvorník z TOP 09 hlasoval proti obměně manažerů, zatímco odboráři Antonín Leitgeb, Jiří Pejša a Vladislav Vokoun (přestože byli podle všeho také proti) se zdrželi. Jednání dozorčí rady navíc dalo jasnou odpověď na to, jakým směrem se bude politika ČD ubírat. Manažeři budou nadále poslušni stranických příkazů a z drah se budou přes marketingové aktivity tu a tam nadále přečerpávat peníze do partajních pokladen.
Personální přeobsazení to alespoň naznačuje. Někdejšího šéfa vítkovických železáren Vladimíra Baila si původně vyhlédl ministr dopravy Pavel Dobeš (respektive Vít Bárta) jako možného nástupce generálního ředitele Petra Žaludy. Se ziskem postu prvního náměstka s velkými kompetencemi však musejí být spokojeni. Bail má podle zdrojů týdeníku Euro mimo jiné blízko k vlivnému právníkovi Karlu Muzikářovi, který se v resortu dopravy pohybuje již léta. Ctirad Nečas zase šéfuje společnosti Královopolská RIA, již podle některých spekulací spoluvlastní Stanislav Gross. Firma v posledních letech získala zajímavé zakázky od společnosti ČEZ. Nečas je velmi zadobře s „finančním čarodějem“ Věci veřejných Michalem Babákem, v roce 2010 spolu například kandidovali do zastupitelstva města Blanska.

  • Našli jste v článku chybu?