Menu Zavřít

ČSÚ: Zahraniční obchod dosáhl v červnu přebytku 17,6 miliardy korun

8. 8. 2011
Autor: profit

Podle předběžných údajů se v červnu meziročně zvýšil vývoz o 9,6 procenta a dovoz o 5,5 procenta, přebytek obchodní bilance dosáhl 17,6 miliardy korun, v pondělí o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Výsledek je výrazně vyšší, než tržní konsenzus agentury Bloomberg (+10,0 mld. Kč).

Foto: Profimedia.cz

Meziročně v běžných cenách se zvýšil vývoz o 9,6 procenta (21,4 mld. Kč) a dovoz o 5,5 procenta (11,9 mld. Kč), což byla nejnižší tempa růstu vývozu a dovozu v letošním roce. Výsledky ovlivnila vysoká srovnávací základna z loňského června.

Obchodní bilance skončila přebytkem 17,6 miliardy korun, který byl meziročně o 9,5 mld. Kč vyšší. Největší vzestup kladného salda zaznamenaly stroje a dopravní prostředky (o 11,6 mld. Kč). Přebytek vzrostl dále u průmyslového spotřebního zboží o 1,8 mld. Kč a polotovarů a materiálů o 1,0 mld. Kč. Aktivum naopak kleslo u nápojů a tabáku o 0,2 mld. Kč. Schodek obchodní bilance se prohloubil u minerálních paliv (o 2,3 mld. Kč) a chemických výrobků (o 0,6 mld. Kč), k jeho zlepšení (o 0,5 mld. Kč) došlo u potravin a živých zvířat. Přechodem z aktiva do pasiva se zhoršila bilance obchodu se surovinami o 2,3 mld. Kč.

„Výsledky zahraničního obchodu za červen potvrdily růstovou trajektorii prvního pololetí letošního roku. Nižší tempo růstu v červnu odpovídá předpokladům s ohledem na vysokou srovnávací základnu loňského roku. Za zmínku stojí absolutní hodnota vývozu, která patří k nejvyšším v historii. Zůstáváme však realisty, protože dluhová krize eurozóny se nadále přiostřuje a pokud dojde k přelití současných problémů do reálné ekonomiky centrálních zemí eurozóny, může se to projevit negativně na poptávce po českém exportu,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Milan Hovorka.

Vývoz strojů a dopravních prostředků se meziročně zvýšil o 11,2 % (13,6 mld. Kč). Vzestup vývozu byl patrný zejména u silničních vozidel (o 3,1 mld. Kč), elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů (o 2,3 mld. Kč) a telekomunikačních zařízení a strojů a zařízení všeobecně užívaných v průmyslu (shodně o 2,2 mld. Kč). Dovoz strojů a dopravních prostředků se meziročně zvýšil o 2,1 % (2,0 mld. Kč). Výrazněji stoupl pouze dovoz strojů a zařízení k výrobě energie (o 1,7 mld. Kč) a strojů a zařízení všeobecně užívaných v průmyslu (o 1,1 mld. Kč).

Výsledky zahraničního obchodu z června znovu potvrzují nestabilitu naší ekonomiky i její návaznost na ekonomiky zbytku Evropy - především na Německo. V dopravě vidíme neobvyklou variabilitu v dovozních i vyvozních objemech (trh je v současné době spíše nestabilní), v červnu byla pak slabá především její druhá polovina. V rozporu s objemy přeprav, které jsou za červen nižší, naopak vidíme narůst urgentních přeprav, které firmy potřebují okamžitě řešit při nedostatku zboží, což ukazuje především na nízké inventární objemy vyrobních společností. V červenci můžeme čekat rozhodně lepší výsledky, ale zároveň ke konci roku můžeme znovu spíše očekávat větší kolísání trhu. Červen byl pro všechny určitě zklamání, ale výhled do budoucna tak negativně nevidím.“, komentuje Mike Silin, Operations Manager TNT Express ČR.

KL24

Přebytek obchodní bilance se státy EU se meziročně zvýšil o 6,7 mld. Kč na 57,5 mld. Kč. Se státy mimo EU skončila bilance schodkem 39,9 mld. Kč, který se v porovnání s červnem 2010 zmenšil o 2,8 mld. Kč. Kladné saldo meziročně vzrostlo v obchodě s Německem o 5,4 mld. Kč a Slovenskem o 1,0 mld. Kč. Přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance obchodu se Spojenými státy o 1,9 mld. Kč. Deficit se prohloubil v obchodě s Čínou o 1,9 mld. Kč, v obchodě s Ruskem se naopak zmenšil o 0,3 mld. Kč. Bilance se zhoršila v obchodě s Nizozemskem o 2,3 mld. Kč přechodem z aktiva do pasiva.

V lednu až červnu vzrostl vývoz o 17,6 % a dovoz o 17,4 %. Přebytek obchodní bilance dosáhl 97,7 mld. Kč, což znamenalo meziroční přírůstek o 16,9 mld. Kč. Ke zlepšení bilance došlo hlavně u strojů a dopravních prostředků, kde se meziročně zvýšilo aktivum o 52,0 mld. Kč. Prohloubil se naopak schodek obchodu s minerálními palivy o 22,7 mld. Kč a chemickými výrobky o 11,1 mld. Kč.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).