Menu Zavřít

A CO TEĎ

7. 12. 2001
Autor: Euro.cz

Zetor

ebf - tip - debata

PRAHA (pp) – Podnik Zetor, jehož naděje na přežití dlouho stoupaly, je nyní opět v ohrožení. Prodej výroby traktorů zahraničnímu investorovi zkomplikovalo vyvrcholení sporů mezi Českou konsolidační agenturou a poradenskou společností Odien. Ta nakonec udělala bezprecedentní krok a vypověděla smlouvu těsně před dokončením hloubkových kontrol investorů v podniku. Přestože ministr Miroslav Grégr požadoval po České konsolidační agentuře (ČKA), aby prodej Zetoru dokončila ještě letos, není dosud ani stanoven termín pro podání závazných nabídek.
Odien to oficiálně zdůvodnil „nedostatkem konstruktivní spolupráce s Českou konsolidační agenturou“. Bez této spolupráce Odien nemohl úspěšně řídit prodejní proces tak, aby to bylo v souladu s jeho profesionálními standardy.
Spory poradenské firmy založené investičními bankami Latona a Lazard s ČKA se zrodily s nástupem nového vedení Konsolidační banky. Odien od té doby přišel o kontrakty na restrukturalizaci plzeňské Škody, Vítkovic a Hutních montáží. Dokončil prodej Tatry Kopřivnice a zbýval pouze Zetor. Podstatou problémů v Zetoru byla neschopnost či neochota ČKA dohodnout s poradenskou firmou strukturu transakce, tedy především to, zda se bude prodávat část podniku, či pouze aktiva. Dobře informovaný zdroj uvedl, že poslední kapkou v tomto sporu byla skutečnost, že se Zetor zdráhal zaplatit poradenské firmě za poskytnuté služby.
Týdeník EURO má informace, že kvůli protahování prodeje ztrácejí investoři o podnik zájem. Revitalizace podniku trvá déle než rok. Vyrovnání s věřiteli povolil soud letos v dubnu. Nebude-li Zetor rychle prodán, bude mu hrozit konkurs.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).