Vinmark pěstuje kvalitní červené v kraji bílých odrůd
Požehnaný kraj, v němž - jak říká historie - se začaly odvíjet dějiny vinařství na našem území. Optimální klimatické podmínky společně s půdou bohatou na minerály činí z Mikulovska jednu z nejlepších vinohradnických lokalit. Když ve středověku pominuly velké časy místních vinařů, rozpadly se větší celky - tak jako ve většině vinařských obcí - na stovky drobných viniček, s plochu měřitelnou pouze na ary. Právě pro tyto malé rozlohy, ne nepodobné na louce rozloženému schnoucímu prádlu, se jim říkalo „zástěrky“. Na nich pěstovali révu a připravovali víno pro vlastní potřebu drobní vinaři, žijící až do sametové revoluce ve stínu velkých státních vinařských podniků.
Listopad 1989 a roky po něm otevřely nové možnosti. Ti z vinařů, jejichž záměrem bylo vybudovat moderní prosperující podnik, využili rozpadu velkých kolosů a snažili se získat vinice pro své expandující aktivity. Jedním z těch, kterým se to bezezbytku podařilo, je i Petr Marcinčák. Na rodinnou základnu jednoho ze stovek malých vinařů navázal tím, že odkupoval postupně vinohrady při rušení někdejších státních statků a jiných větších celků. Postupným odkupem plodných vinic a v posledních letech i výsadbou nových se za patnáct let dostal až na rozlohu téměř devadesáti hektarů. Tak se z někdejšího tuctového vinaře stala jedna z vedoucích osobností nové vinařské generace.
Ze zhruba půl milionu litrů roční produkce asi dvě stě tisíc lahví připadá na vína vyšších jakostních skupin. Veškerá lahvová vína Marcinčákovy společnosti Vinmark se rekrutují z přívlastků a speciálních vín. V kraji, v němž dominují bílé odrůdy, se Vinmark zaměřil na vína červená. Ta vedle již vyhlášených botrytických výběrů, slámových i ledových, ale také výběrů z hroznů či bobulí ze všech běžných sort bílých, tvoří stejně kvalitní nabídku portfolia společnosti. I mezi nimi jsou takové speciality, jako například Svatovavřinecké slámové.
Důslednou redukcí výnosů, omlazováním přestárlých a výsadbou nových vinic Vinmark vybudoval vysoce kvalitní surovinovou základnu. Díky filozofii opřít se o nejvyšší možnou kvalitu společnost dokázala, že se její vína již trvale zabydlila mezi elitou moravské vinařské produkce.
Rulandské modré 2001
, pozdní sběr. Jiskrná barva rubínu s antukovým tónem zejména při okrajích sklenky, kde víno vzlíná podél stěny. Bohatý, doširoka rozevřený buket, v němž se koncentrují všechny dobré vlastnosti odrůdy. Nápadná ovocitost, ovšem nepodbízivá, podložená „zezadu“ lehkou hořčinkou. Chuť, která intenzitou zůstává o schůdek za vůní, ji ovšem stíhá co do skladby. Plná, obsažná, v níž se vedle ovoce tlačí v jedné řadě kořenitost, minerální stopa a jenom tenké „fouknutí“ mandlového charakteru a v závěru lehýnká jen „pecička“. Zdařilý reprezentant podniku, jehož strategií je produkce vysoce jakostních vín i z odrůd v místě méně rozšířených.