Menu Zavřít

A pivo poteče proudem

25. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Po počítačových společnostech mají zájem další investoři

Tchaj-wan se sice řadí k největším světovým producentům počítačových komponentů, nabídka zajímavých výrobků se značkou Made in Taiwan je však mnohem širší. Minulý týden přijeli zástupci čtyřiatřiceti největších tchajwanských společností do České republiky, aby v ní vyhledali zákazníky či vhodné distributory a obchodní zástupce pro své zboží. Takové množství tchajwanských firem ještě Prahu nikdy navštívilo. Jejich nabídka zahrnovala strojírenské výrobky, textil, sportovní zboží, plasty a chemické výrobky, fotoaparáty…

Lákavý trh.

Česko je pro Tchaj-wan i zajímavou investiční destinací. „Zdejší trh je pro nás velice lákavý. V minulosti jsme tu již některé naše výrobku prodávali, ale bylo to vždy jen pár kusů. Chtěli bychom nalézt nějakou větší společnost, která by byla naším zástupcem,“ tvrdí Anne Cheng, marketingová ředitelka společnosti Snowrex International, která je jednou z největších tchajwanských producentů elektronických vah. V současné době prodává své výrobky ve více než padesáti zemích světa.
Česká republika dováží z Tchaj-wanu především telekomunikační zařízení, kancelářské stroje a počítače, pobočku v ní má šest tchajwanských společností a v nejbližších letech by se měl jejich počet zdvojnásobit.

WT100

V první dvacítce.

Mezi první dvacítku zahraničních investic, z hlediska objemu vynaložených prostředků, patří založení dceřiné společnosti producenta počítačů Hon Hai Precision Industry - Foxconn CZ. Firma v Pardubicích montuje počítače značky Compaq. Dosud v Česku proinvestovala téměř dvě miliardy korun a zajistila práci dvěma tisícům lidí. Během sedmi let hodlá investovat v Evropě dalších 300 až 500 milionů dolarů. Největší objem financí by měl směřovat právě do Pardubic, kde chce Foxconn vybudovat celoevropské logistické středisko světové třídy. Zatím poslední tchajwanskou společností, která v Česku vybudovala svou pobočku, je výrobce počítačových součástek Lite-On Precision Industry v Opavě. Její celkové investice mají během tří let přesáhnout deset milionů dolarů. To, že zatím mezi investory převládají zástupci počítačových firem, není překvapením. Tchaj-wan je třetím největším výrobcem hardwaru pro informační technologie na světě, pokud jde o laptopy, klávesnice a scannery, tak dokonce prvním. Zájem o investice v Česku mají i zástupci tradičních odvětví, jako textilní společnosti nebo výrobci jízdních kol. Tchajwanské podniky si slibují, že díky zakládání poboček v Evropě budou mít jednodušší přístup na lokální trhy. Dalším důvodem je také nízká cena práce v porovnání s Tchaj-wanem.
„Česká republika má strategickou polohu. Šance, že se v roce 2005 nebo 2006 stanete členy Evropské unie, je pro tchajwanské podniky pobídkou, aby se ještě více zaměřily na Česko jako ideální místo pro investování,“ řekl týdeníku EURO tchajwanský náměstek ministra zahraničních věcí Steve Ruey-Long Chen. Dodal, že pro Českou republiku nemá Tchaj-wan žádný strategický strop v objemu investic na rozdíl od pevninské Číny, jejíž trh nepovažuje za zcela transparentní.

Nižší tarify.

I když obchod mezi Českou republikou a Tchaj-wanem třetím rokem roste, saldo na české straně dosáhlo v loňském roce jen necelých sto milionů dolarů. Tato nepříznivá situace by se ale mohla v příštích letech zlepšit. Tchaj-wan se snaží zpřístupnit svůj trh snižováním daní, například v průmyslových zónách nabízí zdanění kolem dvou procent. „Na základě dohody s WTO jsme souhlasili, že otevřeme náš trh nejen pro zemědělské produkty, ale i pro průmyslové výrobky a služby. Zavázali jsme se postupně redukovat dovozní tarify. Například dosavadní dovozní kvóta na automobily 29 procent se do roku 2009 sníží na 17,5 procenta. Tarify na dovoz piva budou sníženy až na nulu,“ řekl Chen.
První vlaštovkou liberálnějších podmínek na tchajwanském trhu by mohl být dovoz automobilů Škoda. Mladoboleslavská automobilka již jedná s tchajwanskou firmou Taiko Motors MTD. Na tchajwanských trzích chce uspět s vozy Fabia a Octavia, které by mohly na ostrově jezdit od příštího roku. „Pokud chcete uspět s novým výrobkem, musíte mu udělat dobrou reklamu. To se týká i škodovek,“ tvrdí Chen. Vzájemný obchod by měla usnadnit i dohoda mezi Tchajwanskou exportní a importní bankou a Živnobankou o zřízení úvěrové linky. Smlouva by měla být podepsána ještě letos. „Jednáme s Živnobankou, s jakou částkou se dá počítat. Většinou začínáme kolem jednoho milionu dolarů. Zdroje úvěrování ale můžeme zvýšit. Konkrétně to znamená, že bychom mohli úvěrovat až 85 procent hodnoty projektu, zbytek připadne na podnik,“ řekl Jerzy Rzymanek, zástupce varšavské kanceláře tchajwanské státní banky. Podobnou dohodu již tchajwanská banka uzavřela s Průmyslovou bankou v polské Lodži, která patří ostravské Union bance.

  • Našli jste v článku chybu?