Menu Zavřít

A8 L extended ukazuje, že v Audi jsou připraveni splnit každé přání

12. 4. 2016
Autor: Redakce

Přestavba vznikla na speciální objednávku nejmenovaného zákazníka. Základem se stal model Audi A8 L, provedení „extended“ je ovšem o další metr delší.

Prodloužené verze luxusních sedanů bývají doménou specializovaných firem. Tuto šestidveřovou limuzínu A8 nicméně vyrobilo přímo Audi, ačkoliv se nejedná o sériový model. Přestavba vznikla v počtu jediného kusu na speciální objednávku nejmenovaného evropského zákazníka.

Základem se stal model Audi A8 L, který je sám o sobě prodlouženou verzí standardní limuzíny A8. Provedení extended je ovšem o další metr delší. Rozvor náprav 4,22 m a délka 6,36 m napovídají, že při manévrování v centrech evropských měst nebude mít služební řidič majitele lehkou práci…  Audi A8 L extended

Ačkoliv v prodloužených limuzínách bývá obvyklé, že čtveřice VIP cestujících vzadu sedí proti sobě jako v „salonku“, zde jsou druhá i třetí řada sedadel orientované ve směru jízdy. Sedadla ve třetí řadě odděluje průběžná středová konzola, doplněná displejem zábavního systému pro cestující vzadu a chladicím boxem.

Audi tvrdí, že i přes výrazné prodloužení hliníkové karoserie se jim podařilo dosáhnout téměř stejné tuhosti jako u standardní A8 L. A to je ještě ve střeše panoramatické okno s úctyhodnou délkou 2,4 m.  Audi A8 L extended

Hmotnost auta zhruba odpovídá velkým luxusním SUV, činí 2,4 tuny. Přesto limuzína s motorem 3.0 TFSI (228 kW, 440 Nm) dokáže zrychlit z klidu na stokilometrovou rychlost za 7,1 s. Nejvyšší rychlost je podle německé zvyklosti elektronicky omezena na 250 km/h. Aby rozjetý kolos z vysoké rychlosti také bezpečně zastavil, dostal posílené brzdy ze sportovního modelu S8.

Cenu přestavby automobilka nezveřejnila. Pochlubila se nicméně tím, že se již ozvali další zájemci, kteří by si chtěli model A8 L extended objednat.  Audi A8 L extended

CIF24

Audi není jedinou prémiovou německou značkou, která dokáže nabídnout limuzínu formátu XXXL přímo z továrny. Koncern Daimler nabízí pod názvem Mercedes-Maybach S600 Pullman extra opulentní verzi svého nejluxusnějšího modelu s karoserií prodlouženou na 6,5 m a dvanáctiválcovým motorem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).