Vypadá to, že Radka Tarabu jsme vyrušili v nejméně vhodnou chvíli. Je začátek adventu, u stolu vyřizuje objednávky, ve sklepě mu firma montuje nové hadice z tanků a navrch si hlídá hodinky, aby dobře obstaral právě probíhající várku.
„Vyvážím odsud i do dalších hospod, ale speciály jdou hlavně do Prahy,“ popisuje sládek Taraba.
Protože zatím 1500hektolitrovou kapacitu ZLouna sám nevyužije, často se tu střídají létající pivovary. Sám Taraba nejraději vzpomíná na dobu, kdy se tu usídlil Přátelský pivovar Malešov (viz Euro 46/2017), v současnosti zde pravidelně vyrábí pražský Crazy Clown či Pivovar Chroust (viz Euro 17/2018) i Beranův pivovar sídlící v Bílé u Liberce.
Všechny tyto značky by dnes v Lounech nemohly vařit, kdyby se před „desíti či dvanácti roky“, jak říká Taraba, nekonala rodinná grilovačka. „Bratránek tehdy přišel s vlastním pivem. Tak jsme potom začali vařit u mě. Dělali jsme jen ležáky, protože normální pivo se koupit nedalo,“ vypráví Taraba a naráží na dobu, kdy se průmyslový lounský pivovar dostal do majetku skupiny Heineken ČR, která pak provoz zavřela. „Já na lounském pivu vyrostl, chtěli jsme, aby to naše bylo plné jako tehdy,“ pokračuje Taraba. Když přišly první úspěchy, bratranec s vařením přestal. „Jako čtyřicetiletému starému mládenci mu ruplo v hlavě a oženil se,“ směje se sládek.
On ovšem koníčku propadl. A když si u specializované firmy objednal profesionální varnu, tolik si spolu padli do oka, že jej dvakrát vyslala k Volze rozjíždět nový pivovar. A konečně v roce 2013 zahájil výrobu ve svém ZLounovi v prvním patře lounské restaurace Na Letňáku.
Hruška Aciduška
Průzkum současné produkce ZLouna jsem zahájil u světlého výčepního piva Desítka 10° se 4,1 procenta alkoholu. Říz není příliš výrazný, naproti tomu ve vůni se silně promítá slad. Desítka je plná a sytá, jde o lehké pivo, jehož klady vyniknou především během horkých měsíců.
Zaměřili jsme se i na polotmavé, svrchně kvašenou Hrušku Acidušku 11°. Jde o jednu z dalších variant tolik módních kyseláčů. Odér použitého hruškového moštu se odráží ve vůni, v chuti je naopak poměrně složité najít stopy plodů, prim hraje kyselost a mírná slanost. Aciduška se 4,1 procenta alkoholu dokáže dobře nakopnout. #
Pivo ZLoun
Rybalkova 1267, Louny Sládek: Radek Taraba Nabídka: spodně i svrchně kvašená piva a speciály Doporučujeme: osvěžující Výčepní 10° Prodej piva: ve skleněných i PET lahvích v pivovarské restauraci Na Letňáku Otevřeno: Po-Čt 16.00-02.00, Pá, So 16.00-04.00, Ne 16.00-24.00
O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz