ŘÍKÁ SE "CO TĚ NEZABIJE, TO TĚ POSÍLÍ" A NĚKDY MÁME POCIT, ŽE VÁNOCE SE BLÍŽÍ SPÍŠE TÉ VRAŽEDNÉ ČÁSTI ÚSLOVÍ.
Talíř s cukrovím raději na stole nenechávejte Aby nás Vánoce
NEJDŘÍV SE MĚSÍC HONÍME, ABY TO VŠECHNO KLAPLO, PAK SI NA NĚKOLIK DNÍ SEDNEME KE STOLU A NACPEME DO SEBE HROMADY TĚŽKÝCH JÍDEL. A NA ZÁVĚR VYPIJEME MOŘE VÍNA PŘI SILVESTROVSKÉ OSLAVĚ.
Vánoce by měly být jako světýlko uprostřed dlouhé zimy. Chvíle, kdy se nadechneme, zastavíme a načerpáme novou sílu do dalších „temných“ měsíců. Tak letos buďme opatrní. Jídlo nás dokáže povzbudit i zničit, proto je moudré s ním zacházet prozíravě a nedopřát mu roli otrokáře. Některé chyby se v mnoha rodinách opakují pravidelně každý rok - patří už k rodinné tradici, která se dodržuje jaksi automaticky. První z nich je talíř cukroví, používaný jako dekorace svátečního stolu.
OTRAVA CUKROVÍM
Ano, je to krásný pohled - sváteční ubrus, váza s květinami, nablýskané svícny a talíř s miniaturními sladkými skvosty. Pokud tuto dekoraci ponecháme na stole celé vánoční svátky, všichni obyvatelé a návštěvníci domu budou bezmyšlenkovitě „uzobávat“ pokaždé, když projdou kolem. Za chvíli přestanou vnímat, co si vlastně vložili do úst (jaká škoda!), a tak jediný výsledek „sladké dekorace“ bude celková únava a apatie. Jak jinak může tělo zareagovat na neustálý pravidelný přísun cukru? Cukroví patří do spíže. Na talířek ho vyrovnejme vždy až po jídle, jako zákusek ke kávě. Pokud budou děti žebronit, nic vám přece nebrání dát jim do dětského pokojíčku malý talířek s cukrovím jako svačinku.
KAPR DO ZÁSOBY?
Další chybou bývá „velké smažení“ před štědrou večeří. Zvyk osmažit v den „D“ pět kilo kapra (aby zbylo i zítra na snídani) je často zakořeněný hlouběji než zdravý rozum. Aby ovšem zůstal bez následků, byla by zapotřebí hodně výkonná digestoř, a také hodně výkonná kuchařka… Zápach přepáleného tuku, kterému se nevyhnete ani při smažení krátkém, purpura nepřehluší. Pokud vás tedy čeká „kapr naveliko“, zamyslete se, jestli nezvolit jiný způsob přípravy. Navíc každý školák přece ví, že smažení je vrcholně nezdravé. Kapra v trojobalu můžete upéct na pekáči v troubě. Je to sice řešení polovičaté, ale přece jen o něco lepší. Mnohem chytřejší je ovšem zapátrat po receptech na netradiční úpravu tradiční ryby.
AŤ ŽIJÍ NEZDRAVÉ LAHŮDKY!
Bramborový salát s majonézou? Smažený kapr? Čokoládový dort? Klidně! Všechny tyto lahůdky si můžete dopřát, aniž byste se po večeři odvalili na gauč a následujících několik hodin strávili v polomrtvém útlumu. Stačí, když obvyklé množství vydělíte dvěma. Majonézové saláty jsou těžko stravitelné a kombinace se smaženou rybou je vražedná. Často se doporučuje připravit místo majonézy salát s jogurtem, ale možná tato „light“ alternativa není podle vašeho gusta. Tak tedy kompromis: tři lžíce těžkého majonézového a misku lehkého zeleninového, třeba s hořčičnou omáčkou. A „salátová otázka“ je vyřešena. Dalším kamenem úrazu bývá při štědré večeři dezert - často se na stole objeví dort, na který už ale nikdo nemá chuť. Lepším řešením je jablečný závin. Pokud vám připadá málo „nóbl“ pro sváteční tabuli, stačí ho ozdobit cukrovou polevou a posypat mandlemi nebo marcipánovými hvězdičkami. Výborným sladkým kompromisem jsou také zmrzliny. Nepodlehněte ale nutkání završit poháry pořádným kopcem šlehačky - stále je třeba mít na mysli, že cílem celé hostiny není strávníky uspat, nýbrž potěšit. Nachystejte tedy raději malé kopečky zmrzliny na půvabné talířky a přelijte vhodnou polevou. Vždy zazáříte klasickou kombinací vanilkové zmrzliny a horkých malin (vyzkoušejte ale také jahody či borůvky). Skvělým dezertem jsou ovocné saláty. Letos na podzim jako by se v našich obchodech roztrhl pytel s roztodivnými druhy exotického ovoce. A kdy jindy zahájit experimenty než právě o Vánocích? Chutnou ozdobou každého salátu bude karambola, snad byla k tomuto účelu přímo stvořena. Nakrájíte-li ji, získáte nádherné zářivě žluté hvězdičky, které jako by vám samy říkaly: šťastné a veselé!
KAPR NA MANDLÍCH
Cibuli nakrájíme na kolečka, kapra na porce, mandle spaříme, oloupeme a rozpůlíme. Společně vložíme do pekáčku na rozpuštěné máslo, přidáme pepř, bobkový list, nové koření a zakapeme hojným množstvím citronové šťávy. Poměr přísad volíme podle vlastní chuti, ale množstvím mandlí rozhodně nešetříme. Pečeme v troubě, mírně podle potřeby podléváme, rybu poléváme vypečenou šťávou.