Menu Zavřít

Adam Marčan: Naučmese.cz budujeme spíš jako komunitu svého druhu

21. 2. 2015
Autor: Archiv Adama Marčana

Naučmese.cz už tři roky nabízí levné kurzy čehokoliv od amatérských lektorů. Tuzemská obdoba amerického Skillshare vyrostla a našla si klientelu i bez vstupu investora. "Nabídky na spolupráci jsme měli, ale nevyužili jsme je. Web roste i bez vstupu investorů a my s ním," říká jeden ze zakladatelů Naučmese.cz Adam Marčan.

Jak byste zhodnotil dosavadní existenci webu Naučmese.cz? Mají Češi netradiční vzdělávání od amatérů zájem?

Rozhodně. Ani jsme nečekali takový úspěch. Web jsme začali dělat na zelené louce s tím, že uvidíme, jestli to má vůbec smysl, a nyní máme obrat zhruba 25 tisíc korun denně. Na začátku nám dost pomohlo, že při spuštění webu jsme měli v nabídce hned třicet kurzů. Měsíc a půl jsme dělali web, a poté měsíc a půl jsme připravovali obsah. Pomáhali jsme lektorům stanovit cenu, délku jejich kurzů, místo a čas a podobně.

Myslím, že jsme akorát trefili dobu, kdy se lidé obecně začali mnohem více sami vzdělávat. A druhá věc: velmi nám pomohli lidé a organické šíření na sociálních sítích.

Na začátku jste měli kolem třicítky lektorů. Nyní jich máte přes pět set. Jak se daří udržet jejich kvalitu? I s ohledem na základní myšlenku podobných služeb, že nespokojený kurzista se nevrátí.

Lektorů je kolem 570, ale z nich je nyní jen stovka pravidelně aktivních. Pokud jde o kvalitu, řekl bych, že máme docela štěstí na lidi. Samozřejmě hodně lidí odradí úvodní administrativa, která je nutná. Pak je také rozhodující otázka zájmu – když se na kurz nikdo nehlásí, tak ten kurz stáhneme z nabídky. Další věc je, že kvalitu otestují sami účastníci. Nakonec dají na kurz zpětnou vazbu. Každopádně 90 procent zpětné vazby je superlativní, jelikož lidé často nečekají, že za 500 korun (průměrná cena kurzu) dostanou takovou hodnotu.

Náš systém můžeme vzít a zduplikovat do zahraničí, kde ho akorát někdo přeloží do tamního jazyka a může začít fungovat.

Kolik žadatelů neprojde tím úvodním byrokratickým sítem?

Nemáme žádné statistiky, ale myslím, že tak 60 procent lidí odpadne. My je neodmítáme, akorát nenajdou dost odhodlání to dotáhnout do konce, podepsat potřebnou smlouvu, vyladit popis kurzu apod. Z těch zbylých čtyřiceti procent je pak zhruba polovina, které se nezačne ani dařit.

Kdo je pro vás ideální lektor?

Člověk, který to nedělá vyloženě pro peníze; někdo, kdo se zajímá o své kurzisty. Pro mě je důležité vidět, že ten lektor má o své „studenty“ skutečně zájem. Ideální kandidát je ten, který se se svými kurzisty setkává i po skončení kurzu. To jsou dle mého faktory toho, že se nám daří budovat kolem Naučmese.cz komunitu, kde jednou jsi lektorem a jindy zase žákem.

Web roste i bez vstupu investorů a my s ním. Do budoucna ale vstup investora nevylučujeme.

Je vidět, že Naučmese.cz není jenom byznys, ale že má zájem spíš sdružovat lidi. Potenciální investoři vás ale právě za to kritizovali, že svůj startup děláte jen na půl plynu a amatérsky. Změnilo se na tom něco?

Naučmese.cz určitě začalo velmi amatérsky, ale ten projekt roste a ladíme procesy do profesionálnější podoby. V současné době jediný člen týmu, který to dělá na plný úvazek, jsem já. Ostatní pracují stále především ve volném čase.

Na začátku jste tvrdili, že investora ani nehledáte. To stále platí?

Stále jsme bez investora. Nabídky na spolupráci jsme měli, ale nevyužili jsme je. Web Naučmese.cz roste i bez vstupu investorů a my s ním. Do budoucna ale vstup investora nevylučujeme.

Chystáte expanzi do zahraničí?

Od loňského června jsme na Slovensku, ale tam je to zatím v začátcích. Jsem v kontaktu s dalšími lidmi z jiných evropských zemí. Po třech letech máme už poměrně robustní systém. Z pohledu zákazníka působí web jednoduše, ale ve skutečnosti se za tím skrývá velká administrace. A my ten systém můžeme vzít a zduplikovat do zahraničí, kde ho akorát někdo přeloží do tamního jazyka a může začít fungovat.

Vnímám Naučmese.cz jako ochutnávku dovedností. Za pár stovek si člověk vyzkouší něco, k čemu by se jinak nedostal

Je tohle směr, kterým se chcete v rámci svého podnikání vydat?

Určitě je to jeden ze směrů, kterým se chceme vydat. Chceme se také zaměřit na online kurzy, aby se jich mohli účastnit i lidé z menších měst, kde třeba nemáme lektory apod. Původní plán dostat do většiny českých měst se totiž nedaří naplnit. Na menších městech není úplně jednoduché naplňovat kurzy soustavně.

Máte nějaký kurz, který byste moc chtěli, ale nikdo ho nedělá?

Chtěli bychom například někoho, kdo umí míchat drinky, ale nikoho jsme zatím nesehnali. Pravda je, že podobné lidi aktivně nehledáme, ale to by se mělo do budoucna změnit, protože tým Naučmese.cz se rozrostl na sedm lidí. Díky tomu se třeba mně osobně hodně rozvázaly ruce.

Uvažujete, že byste zavedli třeba některé exkluzivní kurzy? V minulosti vám šéf StartupYardu Nikola Rafaj vyčetl, že vám chybí prémiová nabídka typu "kurz textařiny se Zdeňkem Svěrákem" apod.

Vysloveně to neplánujeme, ale když se nám třeba pan Svěrák ozve, rádi s nim kurz na Naučmese.cz připravíme (smích).

V čem vidíte přínos Naučmese.cz?

Vnímám Naučmese.cz jako ochutnávku dovedností. Za pár stovek si člověk vyzkouší něco, k čemu by se jinak nedostal, a třeba se tomu bude věnovat dál do hloubky. Navíc jsem přesvědčený, že po celém Česku existuje spousta lidí, kteří něco umí, ale dělají to jen po večerech a nikdy je nenapadlo, že by je to mohlo částečně živit. My jim dáme prostor, aby svou dovednost a vášeň sdíleli dále.

Adam Marčan
Adam Marčan (1987) se narodil v Beskydech. Vystudoval střední školu informačních technologií ve Frýdku-Místku, tři roky pracoval v internetové agentuře AARON GROUP v Praze jako webový designér, nyní již čtvrtým rokem pracuje na volné noze. Rád cestuje, píše a fotografuje.

Čtěte také:

ebf - tip - debata

Naučmese.cz: Nový internetový trh přichází do Česka

Jde to i bez šéfa

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).