Menu Zavřít

ADRENALINOVÁ VÝZVA

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Postavit Vítkovice na nohy je sousto

Pro pětačtyřicetiletého experta na krizové řízení je skutečnost, že bude pravděpodobně šéfem Vítkovic, dobrodružstvím, na něž se těší. Práce na restrukturalizaci jakékoliv firmy není podle jeho vyjádření těžká, jen je jí mnoho. Uvědomuje si, že uvést do životaschopného stavu ostravskou hutní a strojírenskou společnost bude nesmírně obtížné, ale považuje tento úkol za „adrenalinovou výzvu . „Nebudu skákat z mostu, jen abych si užil let, a přitom nevěděl, jestli jsem dobře přivázaný, říká Václav Novák.

I přes bohaté zkušenosti s restrukturalizací podniků budou Vítkovice zatím největším soustem v Novákově kariéře. Jelikož ale považuje za důležité, aby každý další projekt byl obtížnější než ten předchozí, určitě si přijde na své. Tvrdí, že právě v tom spočívá kouzlo povolání krizového manažera. „Pozvou si vás, když už si neví rady. Restrukturalizační byznys je podle jeho slov založen na akademických znalostech a z velké části na odbornosti, kterou Novák nazývá zručností. „Všechny procesy při restrukturalizaci firmy jsou opakovatelné. Když si je osvojíte, novým prvkem je jenom rozměr, tvrdí Novák.

Bývalý generální ředitel Stavostroje, Expandie, a. s., a Expandie Holding si je svých úspěchů při oživování českých firem vědom. Za zásadní předpoklad považuje jednoduchost řešení. „Když se vám restrukturalizační plán nevejde na pivní tácek, nemá to cenu, konstatuje. Je přesvědčen, že prezentace záchrany podniku by opravdu neměla mít více než deset až patnáct stran. Ačkoliv jsou jednání o zahájení plánu na záchranu hutního gigantu teprve na začátku, je již nyní schopen naznačit v bodech postup. Podnik by měl být rozříznut na čtyři části: strojírenskou, hutní, ostatní produktivní a ostatní neproduktivní. Posledně jmenovaná musí jít pryč. Ostatní produktivní se prodají a obě hlavní činnosti (strojírenská i hutní) musí snížit výrobu, což souvisí i s propouštěním zaměstnanců.

Akademickou kariéru začal studiem strojařiny, kterou znal z rodiny. Příliš mu ale k srdci nepřirostla. Čisté výkresy nepovažoval za prioritu. Zajímaly ho výsledky, a ne šmouhy, které vadily vyučujícím. Proto si zvolil Matematicko–fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. V hlavě už měl totiž myšlenky na emigraci. Podvědomí velelo, aby vystudoval obor univerzálně použitelný na celém světě.

Jeho povaha, v níž podle jeho vlastních slov dominuje kalkulace a plán, mu pomohla ke zvládnutí cizího jazyka. Dva roky se poctivě bifloval čtyři hodiny denně angličtinu. Po několikaleté učitelské praxi na učilišti, kde vyučoval matematiku, se mu podařilo vycestovat do Rakouska. V Rakousku pracoval jako překladatel na ministerstvu vnitra a potom se mu konečně splnil sen – odjel do Kanady a posléze do Spojených států, kde vystudoval Master of Business Administration (MBA).

Chápat krizi jako řešitelnou otázku se trenčínský rodák naučil v emigraci. Často musel čelit situacím, kdy měl dveře zpět zabouchnuté a jediná cesta vedla dopředu. Důležitou zkouškou jeho výdrže byla práce s indiány na severu Kanady. Tehdy vyučoval na střední škole. Vydržel v prostředí, kde osmdesát procent populace nemělo práci a alkoholismus představoval pro mnohé útěk před realitou. Někde v tomto období datuje sám Novák svůj sklon ke krizovému řízení. Jak říká, nedělá mu žádné obtíže motivovat lidi a manipulovat jimi. Organizovat letní tábor pro dvě stovky lidí mu v mládí připadalo jako samozřejmá věc.

Stojí–li před ním nový projekt, snaží se vidět každou firmu jako soubor čísel. K jejich správné interpretaci pak používá pouze dvě znaménka: větší nebo menší. „Prioritním zájmem je pro mne zvýšení majetku akcionáře. Možná proto ho někteří bývalí kolegové považují za chladného odborníka. Je známý tím, že si s nikým

ebf - tip - debata

ze spolupracovníků netyká a nemá přátele. „Když dokončím projekt, vracím se k lidem, s nimiž jsem pracoval, a s některými se spřátelím zpětně. Ve své práci připouští i lidský rozměr, protože si uvědomuje, že v životě propustil už tisíce lidí. V krizi musí podle jeho vlastních slov „demokracie končit u brány závodu .

Workoholismus se projevuje i v jeho způsobu relaxace. Mezi své oblíbené televizní stanice řadí americkou CNN a její německou obdobu NTV. Mnoho času na záliby mu nezbývá. K jeho koníčkům patří automobily a dobré jídlo v hotelových restauracích. A jelikož hlavním motorem jeho života je změna, miluje cestování.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).