Menu Zavřít

Advokát musí mít důvěru klienta

14. 5. 2013
Autor: Redakce

Můj vánoční dárek se připomene v 5.00 svým poměrně jemným tu­tu­tu­tú. Mám ho teprve několik měsíců, a proto ještě nejistě nahmatávám to správné tlačítko a ve spěchu vypínám buzení, abych zbytečně nerušil manželku, začíná svůj pracovní den advokát Petr Plavec, partner Plavec & Partners, advokátní kanceláře.

Vzpomínka na několik uplynulých let nočního vstávání k dětem mi vždycky připomene, jaká je to nádhera mít alespoň šest hodin nerušeného spánku. Po povinné ranní očistě následuje 15 minut cvičení jógy a pak už usedám za psací stůl a začínám svůj pracovní den. Rychle kontroluji večerní poštu, stanovuji plán dnešního dne a začínám s přípravou distribuční smlouvy pro český i zahraniční trh.

Americké seriály vs. česká realita

Krátce před sedmou budím zbytek rodiny a společně snídáme, připravujeme děti do školy a školky. Dnes naštěstí proběhly všechny činnosti obzvláště hladce, a proto se v půl osmé v klidu převlékám do svého běžeckého oblečení, notebook házím do batohu, beru klíče od auta a vyrážím do práce.

Parkuji v Braníku u řeky a vybíhám po cyklostezce směr Karlův most. Moje běhání, to nejsou žádné tvrdé tréninky rychlosti a vytrvalosti. Zjistil jsem, že po každodenních bitvách u jednacího stolu i v soudní síni už nemám chuť svádět další bitvu sám se sebou a bičovat se k hranici maximální tepové frekvence.

Místo toho nasadím svůj vnitřní automat a těch 30 minut věnuji rozjímání o profesních i osobních otázkách, nebo spřádání plánů jak svoji advokátní kancelář posunout zase o kousek blíže vytčenému cíli.

Dnes dopoledne je nařízeno zřejmě již poslední stání v kauze, která se s přispěním české justice táhne již několik let. Minulý týden se mi však podařilo zajistit dobrý důkaz pro naši stranu, a proto doufám, že nám dá soud za pravdu. Spis vkládám do aktovky a za chvíli již procházím bezpečnostním rámem krajského soudu.

Dnešní stání prožívám trochu jinak, zřejmě právě díky „svému“ novému důkazu a argumentům, které mi vložil do ruky. I soudce dnes výjimečně nechává větší prostor pro vzájemnou argumentaci naší i druhé strany, a mně skoro připadá, jako bych se na chvíli ocitl v jednom z oněch amerických seriálů z právního prostředí.

Nakonec se však rozhodnutí opět nedočkáme, a jednání se odročuje. Česká realita má s americkými seriály opravdu jen pramálo společného.

Vzrušující plánování

Oběd je dnes jako obvykle pracovní. V příjemné pizzerii řešíme s klientem otázky obchodní strategie i nejvhodnější konstrukce jedné obchodní operace. Tahle část kauzy mě na mé práci baví zřejmě nejvíc. Účastnit se tohoto plánování, promýšlení variant, jejich výhod a rizik, předvídání praktických problémů, hledání nových a neotřelých řešení, nebo naopak spolehnutí se na zkušenosti z jiných transakcí a jistotu již dávno objeveného.

Někteří klienti říkají, že právě toho si na mé práci cení nejvíce. V naší rodině se advokacie vykonává už po čtyři generace, a možná i proto jednoznačně zastávám názor, že důvěra klienta je jen jedna. Je těžké ji získat, poměrně lehce ji lze ztratit a nelze bez ní s klientem spolupracovat.

Dbám proto vždycky na to, aby celá naše kancelář od studentů práv až po advokáty vyznávala obchodní přístup, upřímnou a jasnou komunikaci a vysokou odbornost.

Odpoledne se věnuji práci na dvou dalších kauzách a rychlé kontrole prací marketingové agentury na našem novém projektu poskytování právních služeb. Domů vyrážím na běžné poměry relativně brzy, již před půl šestou. Večerní proběhnutí zpět k autu mi dobře vyčistí hlavu i utřídí myšlenky.

WT100

Jsem šťastný, že mohu večer strávit s rodinou, což byl také před sedmi lety důvod pro ukončení mé „hvězdné kariéry“ u Weil Gotshal. Když před osmou hodinou zavírám v dětském pokoji pohádkovou knížku, vím, že přesně takhle to chci mít v životě zařízeno.

Naštěstí dnes nemám žádné neodkladné pracovní povinnosti, takže zbytek dne trávím se ženou, společně připravujeme několik drobností pro zítřejší návštěvu našich přátel.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).