Menu Zavřít

Aero Vodochody utrácí. Do Rakouska pošle téměř miliardu

12. 9. 2017
Autor: čtk

Malá letecká fabrika Ro-Ra Aviation Systems z rakouského Schörflingu uzavřela důležitou zakázku. Pro Aero Vodochody v příštích pěti letech vyrobí součástky v přepočtu za 912 milionů korun.

Detaily pětiletého kontraktu mluví o tom, že ve Schörflingu bude pro českého leteckého výrobce vznikat 1200 nejrůznějších komponentů a dílů. „Tak velké množství rozdílných součástek, jejichž výrobu kompletně převezmeme do jednoho roku, je pro nás výzvou,“ uvedl Helmut Wiesenberger, generální ředitel Ro-Ra Aviation Systems.

„Jedná se o dodávky malých obráběných dílů včetně povrchových ochran. Navázali jsme tím na dosavadní spolupráci v rámci programu vojenského dopravního letounu KC-390,“ uvedl pro Euro.cz mluvčí Aera Tobiáš Tvrdík. Společnost RO-RA Aviation podle něj nabídla nejlepší podmínky.

Převedení výroby součástek do Rakouska souvisí s trendem, jenž do Aera Vodochody vnesl loňský příchod nového šéfa Giuseppe Gorda. Jeho záměrem je, aby se v halách u Odoleny Vody opět namísto komponentů pro jiné výrobce kompletovala a stavěla především vlastní proudová letadla typu L-159 Alca a L-39NG.

MMF24

„Spolupráce nám pomůže ulehčit velmi vytíženou interní výrobu dílů. Snažíme se outsourcovat malé díly, neboť to není náš hlavní byznys,“ dodal Tvrdík.

Ro-Ra Aviation Systems
Mladý rakouský výrobce leteckých komponentů funguje ve městě Schörfling am Attersee od roku 2006. Dnes zaměstnává 200 lidí a jeho roční obrat se v přepočtu pohybuje kolem jedné miliardy korun. Vyrábí součástky do leteckých motorů, interiérů a plášťů. Mezi jeho zákazníky patří například firma Rolls Royce či rakouská FACC.

Čtěte také:

Aero už dodalo americkému Drakenu 12 letounů L-159

Letiště Vodochody má platný posudek, je blíž rozšíření


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).