Menu Zavřít

AG 2000 FOND

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Portfolio manažer měsíce

KL24

Za uplynulý měsíc byl nejvýkonnějším fondem registrovaným v Unii investičních společností ČR (UNIS) investAGe AG2000 FOND. Svým podílníkům přinesl zhodnocení ve výši 7,27 procenta. Vyšší výnos odpovídá strategii fondu. Červnovým portfolio manažerem se tak stal Jiří Tuvora, který se finančními trhy zabývá od roku 1994.
Fond aplikuje aktivní správu, což znamená, že se jeho portfolio manažer snaží překonávat indexy na trzích. „Pro tuzemské smíšené fondy je benchmark stanoven jako průměr indikátorů PX–50 a PBICS 100, což je do určité míry zavádějící. Tyto ukazatele totiž charakterizují pouze čtyřicet procent portfolia, říká Jiří Tuvora. Dodává, že interně se využívají benchmarky pro jednotlivé druhy aktiv odděleně. „Jsou stanoveny limity pro maximální ztráty a zároveň pro výběr zisků. Hodnota investice do dluhopisů vydaných stejným emitentem s nižším ratingem než B– od ratingové agentury S&P nebo B3 od ratingové agentury Moody s může v okamžiku pořízení tvořit maximálně pět procent z celkového vlastního jmění fondu, charakterizuje strategii fondu Tuvora. V současné době tvoří akcie 22 procent a dluhopisy 62 procent portfolia.
V poslední době došlo k většímu zainvestování do dluhopisů s durací do jednoho roku na úkor akcií. Otevřený podílový fond AG2000 FOND vznikl v září loňského roku změnou názvu fondu Forum po předchozím sloučení s fondy Industria Pragoinvest. Letos v květnu se navíc sloučil s AG135 FOND. „Fond je určen pro náročnější investory s ochotou podstoupit určité riziko při střednědobém časovém horizontu, říká Tuvora, který ve společnosti InvestAGe pracuje od února. Předtím zastával pozici analytika ve firmě Aspekt a dealera na měnovém trhu v bankovním domě ABN Amro.

  • Našli jste v článku chybu?