Menu Zavřít

Agrofert chce srazit platy v německém Liekenu. Zaměstnanci se bouří

11. 5. 2017
Autor: Lieken

Agrofert vzbudil nevoli zaměstnanců německé dceřiné společnosti Lieken svým postupem při plánovaném přesunu výroby do nové velkopekárny ve Wittenbergu. Do nového působiště nechce přejít žádný z 200 zaměstnanců Liekenu ve městě Weissenfels, protože je čeká výrazné snížení mezd. Místo nich tak Agrofert počítá s brigádníky.

Velkopekárna německé divize českého holdingu Agrofert spjatého s ministrem financí Andrejem Babišem má vyrůst ve Wittenbergu. V části města u chemičky SKW Piesteritz, kolem níž Babiš nechal vyrůst několik dalších firem a institucí.

„Stavba nejmodernější pekárny Evropy v Lutherstadt Wittenberg s rozpočtem 350 milionů eur (9.5 miliardy korun) včetně kompletní výstavby infrastruktury je začleněna do rozpočtu. Závod bude po dokončení výstavby vyrábět 166 tisíc tun produktů ročně a touto produkcí nahradí pět starých závodů v Německu,“ řekl již dříve webu Euro.cz mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Asi 200 pracovních míst hodlá Agrofert obsadit jen smluvní pracovní silou na dobu určitou, uvádí německý web mdr.de. Jörg Most z odborového svazu sdružujícího zaměstnance v potravinářství webu řekl, že postup Agrofertu není v zájmu zaměstnanců, kteří očekávali standardní přesun kmenových zaměstnanců. Most ale uznává, že odbory v tom nemohou mnoho činit.


Čeho se bojí Babiš? Dosud opomíjené kauzy, které mohou šéfovi ANO zlomit vaz

 Andrej Babiš


Věcí se zabývá i ministr hospodářství Sasko-Anhaltska Armin Willingmann, podle nějž přechodné najmutí krátkodobé pracovní síly samo o sobě není závadné, ke splnění dotačních podmínek je ale třeba, aby vznikla trvalá pracovní místa. Spolková země projekt dotuje částkou 11,3 milionu eur (asi 300 milionů korun), což je nejvyšší možná dotace pro firemní novostavbu. Agrofert přitom vyhrožoval, že by továrnu mohl postavit mimo Sasko-Anhaltsko.

Velkopekárnu ve Wittenbergu bude provozovat sám Agrofert a vyrobené zboží bude dceřiné firmě Lieken prodávat. Tím Agrofert obejde tarifní závazky. Zaměstnanci továrny Weissenfels, která bude zavřena, budou muset být nově zaměstnáni. Dostanou ale méně, protože jim nebudou uznány roky odpracované v Liekenu. Díky tomuto triku má Agrofert ušetřit až pětinu mzdových nákladů. Podle německých médií tak žádný ze dvou stovek zaměstnanců nehodlá absolvovat přesun do Wittenbergu. Zastání hledají u závodní rady Liekenu.

Přední německou pekařskou společnost Lieken koupil Agrofert v roce 2013. V témže roce německá firma vykázala tržby ve výši 815 milionů eur (asi 21,8 miliardy korun) a zaměstnávala kolem 4000 lidí. Zkušební provoz má být v nové pekárně ve Wittenbergu spuštěn už letos v létě, do ostrého provozu má přejít od ledna 2018.

MMF24

14 důvodů, proč by Andrej Babiš neměl být ministrem financí:

Připomeňte si Babišovy kauzy:

Babišovo majetkové přiznání prošetřuje městský úřad. Rozhodnuto bude za 60 dní

Babiš má na ministerstvu chyby v účtech za 100 miliard, tvrdí NKÚ

Babišovi hrozí pokuta. V majetkovém přiznání má nesrovnalosti

Hromadné odchody z Mafry? Novináři protestují proti ovlivňování obsahu Babišem

Redaktora deníku Dnes, který donášel Babišovi, prověřovala policie kvůli útoku na Chovance


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).