Menu Zavřít

AIRBUS NA PŘEHLÍDCE SUVERÉNEM

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Letecký průmysl

FARNBOROUGH (Reuters) – Airbus Industrie přijal na letecké přehlídce v anglickém Farnborough 230 objednávek na své letouny, jeho hlavní konkurent, americký Boeing jen 132. Celková částka za 824 objednaných letounů překročila čtyřicet miliard amerických dolarů. Některé prameny však uvádějí, že zveřejněné údaje neodpovídají skutečně uzavřeným kontraktům a připočítávají i zájemce o koupi letounů. Agentura Reuters například napsala, že ve skutečnosti uzavřel Airbus smlouvy na 61 strojů a Boeing na pouhé tři.

CIF24

Pro Airbus byla přehlídka skvělou příležitostí k představení nového stroje A3XX pro 555 cestujících. Firma současně zveřejnila, kterým leteckým společnostem superjumba nyní dodá: jde o Emiráty (sedm strojů, z nich dva typu cargo), Air France (deset letounů) a ILFC (pět kusů).

Airbus od začátku roku prodal 239 strojů, Boeing 336. Odhady uvádějí, že letecké společnosti ročně nakoupí od všech výrobců zhruba 650 strojů. Dosavadní výsledky za letošní první půlrok však dávají tušit, že se letos letadel prodá podstatně více. Leasingové společnosti spekulují o devíti stovkách, nejodvážnější odhady míří přes magickou tisícovku. Analytici upozorňují, že tento vývoj není příliš zdravý a v oblasti výroby civilních letounů je již dnes poměrně silné riziko přehřátí. Zcela bez debat je prý brzké zpomalení.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).